Suurem enamik ideedest ei ole tavaliselt algfaasis "varastamist" väärt, sest idee reaalne väärtus tekib alles toote, meeskonna ja ärimudeli arenedes. Intellektuaalne omand võimaldab kaitsta konkreetse idee teostust, mitte vaid ideed ennast - selleks on vaja idee viia konkreetsesse vormi. Ideest teostuseni on tavaliselt väga pikk tee ning hea idee omanikul napib tihtipeale selleks nii teadmisi kui ka ressursse. Mida teha aga selleks, et sellel pikal teel teostuseni keegi väljapakutud head ideed ära ei varastaks?

Millal peaks hea idee omanik hakkama mõtlema oma idee kaitsmisele?

Nagu öeldud, siis saab kaitsta konkreetse idee teostust, aga mitte ideed ennast. Oma ideede teostuse kaitsmise võimalustele peaks algaja ettevõtja mõtlema tegelikult juba esimesest tegutsemispäevast alates. Loomulikult ei tähenda see, et oma ideed tuleks hoida vaid enda teada. Vastupidi, oma idee jagamine õiges kohas võib anda reaalsed vahendid selle teostamiseks.

Oma idee salajas hoidmise asemel peaks algaja ettevõtja suutma enda jaoks selgeks teha, et mis valdkonda tema idee kuulub ja milline intellektuaalse omandi liik tema idee teostuse kaitsmiseks kõige paremini sobib. Seda eelkõige seetõttu, et kaitse saamiseks on seadustes ette nähtud erinevad kriteeriumid ja tihtipeale peab selleks ette võtma ka erinevaid samme või nendest hoopis hoiduma. Samuti peaks ettevõtja mõtlema sellele, et millised turud teda huvitavad, sest registreeritavad õigused pakuvad kaitset vaid nendes riikides, kus on vastav registreering.

Millised on erinevad kaitse võimalused?

Kui tegemist on näiteks disainitootega, siis on abiks tööstusdisaini lahendus või autoriõigus, kui arvutiprogramm, siis autoriõigus ja tehniliste leiutiste puhul aitab patent või kasulik mudel. Autoriõigusega kaitstavate teoste puhul on lihtne - kaitse tekib automaatset ja selleks ei ole vaja mingeid formaalsusi täita ning tänu rahvusvahelistele konventsioonidele ei pea muretsema ka kaitse pärast teistes riikides. Samuti ei vähenda oma idee avalikustamine mingil viisil autoriõiguse kaitset.

Registreeritavate õiguste puhul (näiteks patent, kaubamärk, tööstusdisain) eeldab kaitse saamine teatud toimingute tegemist (näiteks) ning kaitse saamise eelduseks on tavaliselt registreering konkreetses riigis või piirkonnas. Oma idee teostuse liiga detailse avamise pärast peab muretsema eelkõige isik, kelle idee kuulub leiutiste valdkonda, kus eeldatakse leiutuse uudsust kogu maailmas.

Kaubamärk on kindlasti see intellektuaalse omandi liik, mis puudutab kõiki ettevõtjaid. Kuigi ka kaubamärgile võiks ettevõtja mõelda juba toote arendamise faasis, siis peaks kaubamärgi registreerimise taotlus olema esitatud hiljemalt tootega turule minemise hetkeks, aga soovitavalt juba varem. Loomulikult ei tohi unustada korralikku eeltööd, et kaubamärk on ikka reaalselt registreeritav ja kolmandate isikute õigusi ei riku. Samas ei tohi siin segamini ajada, et kaubamärk ei kaitse toodet ennast, vaid annab selle registreerijale ainuõiguse konkreetse toote tähistamiseks just selle tähisega, mis võimaldab teda teistest turulolijatest eristada.

Millal on õige hetk registreerida?

Registreeritavate õiguste puhul peaks arvestama kindlasti, et registreeringute tegemisega kaasnevad kulutused, mistõttu on oluline leida nö õige hetk registreeringu tegemiseks. Kui teha registreering liiga vara, siis võib juhtuda, et lõplik toode erineb registreeritud algsest versioonist juba liiga palju ning jääb selle kaitse alt välja. Iga vaheetapi registreerimine osutuks kindlasti liiga kulukaks. Kui kaitset taotleda aga alles siis, kui ollakse juba tootega turul, võib kaitse saamiseks olla juba liiga hilja.

Milline on õige hetk registreeringu tegemiseks sõltub tegelikult väga palju konkreetsest tootest ja sellest, millist registreeringut soovitakse (tööstusdisaini lahendus, kasulik mudel, patent, kaubamärk). Nagu juba öeldud, siis tooted, mis liigituvad autoriõigusega kaitstavate teoste alla (arvutiprogrammid, kirjalikud teosed, andmebaasid, disainiteosed jne.), mingeid erilisi samme kaitse saamiseks ei vaja. Registreeritavate õiguste puhul on aga registreerimistaotluse esitamise õige hetke leidmine oluline. Siinkohal võib kindlasti olla abiks mentor konkreetses valdkonnas, kes aitab sobiva tee ja õige hetke leidmisel.