Iga ambitsioonika ja areneva ettevõtte elus jõuab kord kätte aeg, mil järgmise suurema arenguhüppe tegemiseks seniste omanike vahenditest enam ei piisa. Valida tuleb orgaanilise kasvuga piirdumise ja täiendava kapitali kaasamise vahel. Tegusamad ettevõtjad eelistavad kindlasti lisakapitali leidmist, kuid siinkohal tuleb jälgida, et finantseerimisallikate valiku aluseks oleks ettevõtte pikaajalisem strateegia.

Ajutise iseloomuga kapitalivajaduse korral on mõistlik otsustada era- või pangalaenu kasuks või lasta välja võlakirju. Pangalaen võib olla ettevõttele küll kiireim lahendus, kuid tegemist on üsna standardiseeritud tootega. Eralaenud ja võlakirjad on olemuselt paindlikumad, kuid vajavad üldjuhul juba nõustajate kaasamist, et tulemus oleks ettevõtte jaoks sobivaim.

Püsiva iseloomuga kapitalivajaduse korral tuleks pigem eelistada uute aktsiate väljalaset. Hoitakse ära laenu teenindamisega kohe tekkivad kulud ning samas suurendatakse ettevõtte võimet tulevikus võõrkapitali kaasata. Mõelda tasub ka eelisaktsiatele ja vahetusvõlakirjadele, mis ühendavad endas oma- ja võõrkapitali iseloomujooni.

Kui ettevõte soovib suurendada oma tuntust ja nähtavust, siis tasub nii võlakirju kui ka aktsiaid välja lastes mõelda nende toomisele avalikule väärtpaberiturule: kas siis börsile või alternatiivturule. Reguleeritud väärtpaberiturg aitab jõuda investoriteni, kelle tegevust kammitsevad erinevad investeerimispiirangud.

Väärtpaberiturul on oluliseks edufaktoriks ettevõtte juhtide väärtushinnangud ja juhtkonna avatus suhtluseks meedia ja investoritega. Ettevõtet puudutava teabe lihtsam kättesaadavus alandab investeerimisega seotud riske ning muudab kapitali kaasamise ettevõtte jaoks odavamaks.

Suurimat kasu saavad avalikust väärtpaberiturust jaetarbijale suunatud ettevõtjad, kel tekib võimalus jõuda potentsiaalsete tarbijate teadvusse ka läbi börsirubriigi. Samuti on võimalik ühendada investorite ja klientide rollid, muutes kliendid investoriteks või rahastajad lojaalseteks tarbijateks.

Avalikule väärtpaberiturule tasub mõelda juba varajases staadiumis, et erinevad võimalused oma pikaajalises finantseerimisstrateegias läbi mängida. Ettevõte ei pea olema „valmis", sest kestev areng on normaalne ja pigem eelistavadki investorid jätkuvat kasvuvõimalust omavaid ettevõtteid. Edukaid otsuseid!