1996. aastal asutas Lõuna-Eesti mees Guido Taliaru ettevõtte Klavis OÜ, hakates Lätist sisse tooma niiskus- ja veekindlat kasevineeri. Ettevõte tegutses Viljandis, aga kuna suur osa klientidest oli Tallinnas ja selle ümbruses, sai see üheks ajendiks, miks nelja aasta pärast koliti ettevõte Tallinnasse.

Kasvamine hulgimüüjast tootmisettevõtteks

Peagi õnnestus Taliarul saada Läti vineerikombinaadi järeltulija Latvijas Finieris esindajaks Eestis. Samal ajal muutus vineer aina populaarsemaks siseviimistlusmaterjaliks ning ettevõte nägi võimalust hakata hulgimüügi kõrval ka ise tootmisega tegelema. 2005. alustatigi eritellimusmööbli, seina- ja laepaneelide, siseuste ja aknalaudade tootmist ning koliti Tänassilma Tehnoparki, kuhu ehitati oma tootmis-, lao- ja büroohoone. Mõni aeg hiljem hakati end turustama Vineerimaailma nime alt.

Vineerimaailma ladu Jälgimäe teel

Ettevõtte omaniku Guido Taliaru kõrval töötavad Vineerimaailmas tema abikaasa Ille Taliaru finantsjuhina ja kolm poega: Mikk tootmisjuhi, Siim projektijuhi ja Gen IT-juhina. Pereisa ise enam ettevõtte igapäevase juhtimisega ei tegele, vaid on keskendunud laienemisele ja arendusküsimustele.

Guido Taliaru sõnul seisab Vineerimaailm neljal alustalal. “Esiteks perekonna toetus, mis ei seisne ainult emotsionaalses toes, vaid pereliikmete igapäevatöös ja vastutuse jagamises. Teiseks töökas kollektiiv, kelleta poleks nii pikka ajalugu ning veelgi vähem tulevikku. Kolmandaks võimekas ja usaldusväärne partner Latvijas Finierise näol ning neljandaks kliendid, kelle kõrged ootused on meid alati motiveerinud.“

Lamineeritud vineerist sahtli esipaneelid ja tööpind sisustusmessil Interjöör 2016

Seda, et Vineerimaailma alustalad on tugevad, tõestab ka neile 2015. aastal Krediidiinfo poolt antud AAA-taseme krediidireiting, mis viitab sellele, et Vineerimaailmaga asju ajades on äririsk väga madal.

Ettevõtte tegevjuhi Kaido Toomi sõnul on neil eriliselt hea meel olla osa neist vähestest Eesti ettevõtetest, kellel on parim võimalik reiting. “Selleks, et omada usaldusväärseid kliente ja koostööpartnereid, tuleb olla ka ise korrektne ning stabiilne partner,“ ütleb Toom, lisades, et see märgis ongi tunnistus Vineerimaailma usaldusväärsusest ja korrektsest maksekäitumisest.

„Eduka Eesti Ettevõtte“ märgis aitab eksportturgudel

Vineerimaailm kasutab „Eduka Eesti Ettevõtte“ märgist nii oma kodulehel, sotsiaalmeedias kui lisab selle ka oma müügiarvetele. „On tehtud kõvasti tööd ja nähtud vaeva, miks mitte tulemust siis ka näidata,“ märgib Toom. „Meil on tööl head inimesed, kes oskavad seda, mida nad teevad, ning väga tubli finantsosakond, kes hoiab rahaasjadel silma peal — tänu nendele ongi see tulemus.“

Toomi sõnul teeb ka see rõõmu, kui mõni nende koostööpartner on saanud AA- või AAA-reitingu. Uute klientide-partnerite tausta uuritakse aga hoolikalt, kasutades selleks avalikke andmebaase. Riskantsed on eelkõige need tootmise ja ehitusega seotud ettevõtted, kellega varasem koostöökogemus puudub „Raha käib tihti läbi mitme allhankija, arved jäetakse maksmata, tähtajad lähevad üle jne,“ kirjeldab Toom riskikohti.

Vineerimaailma Nordic Storm kasevineerist paneelid

Vineerimaailm on „Eduka Eesti Ettevõtte“ tunnistuse omanik juba mitmeid aastaid ning soovib muuta selle traditsiooniks, võttes igal aastal uue märgise. „See saab eriti oluliseks meie laienemisplaanidega ja just eksportturgudele,“ selgitab tegevjuht lisades, et siseneda soovitakse eelkõige Skandinaavia turgudele.

Ettevõtet ootavadki ees põnevad ajad. Terve elu puidusektoris töötanud ja mullu sügisest Vineerimaailma juhtiv Toom on alustatud tootmise süsteemsemaks ja efektiivsemaks muutmisega ja pannud paika tegutsemiseesmärgid. „Meie põhitoodeteks kujunevad seina- ja laepaneelid ning kvaliteetne köögimööbel,“ ütleb ta. „Vineerimüügi osas on meil samuti ambitsioonikad plaanid, nimelt soovime oma tootevalikut laiendada ja müügimahtu kasvatada. Lisaks arendame ja kasvatame oma meeskonda ning seoses laienemisega värbame juurde uusi andekaid inimesi,“ tutvustab eduka Eesti ettevõtte tegevjuht.

Vineerimaailma boks ehitusmessil Estbuild 2016

Jaga
Kommentaarid