„Nädalavahetusel tulid Eesti Energia ja Energia 220 oma elektrihindadega alla, mistõttu inimesed, kes varem lepingu sõlmisid on juba raha kaotanud,“ ütles hinnavõrdlusportaali energiaturg.ee juht Moonika Kukke tänasel pressikonverentsil.

„Elektrimüüjad teevad pidevalt muudatusi, näiteks võttis 220 Energia eile oma pakkumistest maha 12kuulised paketid.“

Energiaturg.ee soovib detsembrikuus hakata vahendama elektrimüüjate pakkumisi nii, et kliendid saaksid otse võrdlusportaalis lepinguid sõlmida. Kuid praegu turule tulnud müüjad ei soovi sellises müügiskeemis osaleda ja tahavad müüa otse, ilma vahendajateta.

„Elektrimüüjad tegutsevad avatud turul justkui tegeleksid nad nõukogudeaegse letialuse kaubandusega, kus nii kaup kui ka hinnad olid varjatud,“ rääkis Kukke. „Nad peidavad lepingute lisatingimusi oma lehekülgedele ja väldivad pingsalt võrdlusvõimaluste tekkimist.“

Selline käitumine on Kukke sõnul ebaloogiline, sest võrdlusportaal sarnaneb mingis mõttes Nord Pool Spoti börsi kauplemiskeskkonnaga, kus kogu hinnainfo on ostjatele avatud ja võrreldav.

„Elektrimüüjad ostavad ise elektrit avatud turult, kuid ei soovi oma klientidele sama avatud müügikeskkonda pakkuda,“ selgitas Kukke. „Selline käitumine ei lähe kokku ausa kauplemise põhimõtetega, millega elektrimüüjad riigiga kokku leppisid.“

Kui Eesti elektrimüüjad jäävad hinnainfoga hämama, siis saavad nad karistuse 2014. aastal, kui Eesti tarbijatele muutuvad avatuks kõik elektrimüügiportaalid ja seda toodet võivad Kukke sõnul kasutama hakata kõik seni Eesti elektrimüüjatega seotud kliendid.

Energiaturg.ee näeb oma põhisissetulekuna vahendustasu elektrimüüjatelt, kui need nõustavad maksma oma klientide lepingute sõlmimise eest hinnavõrdlusportaalis. Kui elektrilepingute vahendamise äri ei lähe käima, kavandab portaal hakata vahendama gaasimüügi lepinguid ja müüma reklaamipinda.

Energiaturg OÜ osanikeks on BE Energia, Energy Systems ja Glimstedt Energia.