„Päikesepaneeli kogutoodangut hinnates tuleks lähtuda ikkagi konkreetsele päikesepaneelile antud sertifikaatidest, mida väljastavad ainult üksikud sertifitseerimisasutused. See on kõige esimene kvaliteedigarantii,“ rääkis nooremteadur Priit Pikk.

„Päikesepaneeli sertifikaat ei tohiks olla aegunud rohkem kui paar-kolm aastat. Tootmised muutuvad koguaeg, päikesepaneelid arenevad. Ja kui sertifikaat on vana, siis see ei saa olla pädev teile pakutava päikesepaneeli osas.

Samuti on Eesti Maaülikooli nooremteaduri hinnangul oluline kontrollida, et kogu ostetav paigaldis oleks otsast lõpuni korrektsete komponentidega tehtud. Lisaks sertifikaatidele tuleks kontrollida, et päikesepaneelidele oleks olemas kehtiv garantiikiri.

„Ja mida korrektsem, ausam ja läbipaistvam on teie teenindus, seda tõenäolisem on, et olete saanud hea ja usaldusväärse paigaldaja,“ lisas Pikk.

Priit Pikk rõhutas ka seda, et kõikidel inimestel on päikeseenergias oma perspektiiv. „Nii rahateenijatele kui rohenäppudele on siin omad võimalused,“ täpsustas ta. „Need, kes mõtlevad roheliselt, peaksid päikeseenergiasse investeerima selleks, et vähendada fossiilsetest kütustest tekitatud saastet. Sellega tõstavad nad ka Eesti majanduse jätkusuutlikkust. Ja need, kes soovivad niiöelda raha teha või pensioni kindlustada omale, peaksid vaatama päikeseenergiale selle pilguga, et see oleks võimalikult tasuv.“

Taastuvenergia Koja säästva energia koolitusprogrammi koostamist on toetanud Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK). Koolitusprogrammi üheksas koolitus „Energiatootmise ja tarbimise tulevikuvisioonid“ toimub juba 12. mail Tallinnas. Koolitusele registreerimine: e-posti aadressil koda@taastuvenergeetika.ee.