“Lääneriikide valitsustel ei jää üle muud, kui astuda välja neutraalsest rollist, vaadata kriitiliselt enesele otsa ja panna paika see, mis tagab edu tulevikus” nentis Freytag.

Arenevate riikide eeliseks on see, et infrastruktuuri, hariduse ja kommunikatsiooni tase on jõudnud piisavalt kõrgele, et selle tulemusena arengule hoogu anda. Siiski võib nende riikide puhul avatusest ja majanduslikust vabadusest vajaka jääda ning see võib hiljem probleeme tekitada.

Eesti puhul tõi analüütik välja tõsiasja, et ligi 40% siinsest tööjõust on välisriikide taustaga ettevõtete palgal, mistõttu ollakse maailmamajanduses toimuvast otseselt sõltuvuses. Ka sanktsioonid Venemaa suunal on oma mõju jätnud, kuna ida-suunaline eksport on vähenenud pärast 2012. aastat 20%.

Samuti tõstatas Freytag immigratsiooniteema: “Immigrante on riikidel vaja, et nende abil majanduskasvu tõsta. Siiski peavad nad olevad hoolikalt valitud, sest massiline immigratsioon võib tuua kaasa uusi probleeme”.

EASi autorikonverents „Liftiga tulevikku. Totaalne muutumine“ toimub üle-Eestilise ettevõtlusnädala raames. Lisainfo: www.eas.ee/ettevotlusnadal

Taustaks:
Eestis on koos FIEdega registreeritud ca 140 000 ettevõtet, kellest tegutseb aktiivselt ca 70 000. Eestis on täna 166 suurettevõtet. 25 000 ettevõtte müügitulu ületab 100 000 eurot. Eestis ekspordib ca 15 000 ettevõtet. Eksport üle miljoni euro aastas on 1600 ettevõttel. Kogu ekspordist 54% on suunatud neljale põhiturule: Rootsi, Soome, Venemaa, Läti.

Jaga
Kommentaarid