Berkshire aktsia hind oli 1996. aasta septembri alguses 32 000 dollarit ja Tallinna Kaubamaja aktsia maksis tollal 3,48 eurot (ehk siis 54,5 krooni). Kakskümmend aastat hiljem on Berkshire aktsia hind kasvanud 237 000 dollarile. Tallinna Kaubamaja aktsia maksab aga 7,9 eurot. Esmapilgul tundub, et enam kui seitsmekordistunud Berkshire Hathaway teeb Kaubamajale silmad ette. Tegelikult on aga Tallinna Kaubamaja jaganud vahepeal aktsionäridele nii uusi aktsaid kui ka dividende. 1996. aasta ühest aktsiast on tänaseks saanud 12 aktsiat ja aegade jooksul on makstud selle algse aktsia omanikule ligi 33 eurot ka dividendi.

Isegi dividende kõrvale jättes saame hämmastava tulemuse – kolm ja pool eurot on aastatega kasvanud 95 euroni ehk algsumma on enam kui 27-kordistunud. Keskmistatud aastatootluseks teeb see 18,6%.

Juhul kui aktsionär oleks kõik saadud dividendid reinvesteerinud ja ostnud nende eest uusi aktsiaid, oleks tulemus veelgi hämmastavam. 3,48 eurot oleks kasvanud 205 euroni ehk investeering oleks peaaegu 60-kordistunud. Keskmistatud aastatootluseks teeb see 22,8% aastas. Warren Buffett suutis samal perioodil saada tootluseks aga kõigest 10,5%.

Kokkuvõttes pole hämmastavate tootluste saavutamiseks börsil vaja olla raketiteadlane ega analüütik. Tuleb valida selge ja arusaadava ärimudeliga ettevõte, mis jagab aktsionäridele ajas kasvavaid dividende ja neid aktsiaid pikalt hoida. Muuseas, ka paremuselt järgmist tootlust pakkunud Tallinna börsil noteeritud ettevõtted on kõik pikaajalised dividendimaksjad. Nendeks on Merko Ehitus, Harju Elekter ja Tallinna Vesi.