Praegu on kuhjas raha ootamas õiget hetke, millal osta naftakompaniide aktsiaid. Kui nafta hind taastub, siis võib eeldada, et ka naftakompaniide tulud ja kasumid suurenevad. Sektor pakuks võimalusi lukustada aastateks fantastiline dividenditootlus ning teenida ka kapitali kasvult.

Investorid loodavad, et nafta hind teeb põhja ja järgneb hinnatõus. Londonis tõusis nafta hind senisest madalamalt 28 dollari tasemelt 22%, 34 dollarile barrelist.

Daily Telegraph kirjutab, et naftasektori aktsiad võivad pakkuda analoogset tootlust nagu Suurbritannia kinnisvara 90ndate alguses. Pikaajalised investorid, kes armastavad aktsiad osta ja hoida võivad saada endale õhtusöögivestlusteks sobiva teema nagu selleks olid eluasemete hinnatõus.

Kuigi väljavaade võib näida fantastiline ja nii võib minna, peaksid investorid olema ettevaatlikud. Praegu on turul põhiteemaks kapitali säilitamine ning börsidel võib langus jätkuda.

Naftaturgu fundamentaalselt vaadates valitseb jätkuvalt ülepakkumine. Hiina majandus aeglustub ning Saudi Araabia, USA ja Venemaa võitlevad domineerimise pärast maailma naftaturul. Nafta ja aktsiate hinnatõus võib osutuda lühiajaliseks. Nagu ikka on parim osta aktsiaid mitmes osas, hajutades sel teel ajaliselt riski.

Royal Dutch Shell teatas kogu aasta maksueelse kasumi aastasest 80% kukkumisest 2 miljardile naelale. Ettevõte võtab laenu, et osta 35 miljardi naela eest rivaali BG Groupi.

Royal Dutch Shelli aktsia maksis 15,59 naela. Ettevõte on lubanud jätkata 188 sendist ehk 129 pennise dividendi maksmist aktsia kohta, mis teeb aktsia dividenditootluseks 8,3%. Aktsia hinna-kasumi suhte näit on 12.

Ka BP ehk vana nimega British Petroli aktsia paistab odav. Aktsia P/E on 15 ning aktsia dividenditootlus on 7,2%. Ettevõte teatas läinud nädala lõpus 9,6 miljardi dollarilisest aastakahjumist.