Nende vaade on, et Aasias ja eriti Hiinas toimub laenude saamise kokku tõmbumine ja analoogselt suure finantskriisiga pangandussektori häving. Sellest tehti järeldus, et Hiina peab 12-18 kuu jooksul järsult jüaani devalveerima.

Davoses maailma otsustajate tippkohtumisel mainis Briti keskpanga alistanud George Soros, et ta on panustanud jüaani vastu. See tõi kaasa Hiina kommunistliku partei hääletoru Peoples Daily juhtkirja hoiatuse „Ha-ha-ha! Tõenäoliselt teil see ei õnnestu!,“ kus hoiatati spekulante Hiina jüaani ja Hongkongi dollari vastu panustamise eest.

Kyle Bassi Hayman Capital Management müüs suure osa aktsiatest, toorainetest ja võlakirjadest, et vabastada raha fokusseerimaks Aasia valuutade vastu panustamisele. Nende seas jüaani ja Hongkongi dollari vastu panustamisele.

See on riskifondile suurima kontsentratsiooniga panus pärast USA eluasemeturu vastu panustamisele. Nüüd on umbes 85% Hayman Capitali portfellist investeeritud sedasi, et teenitakse kasumit, kui Hiina jüaan ja Hongkongi dollar odavnevad kolme aasta jooksul. Panused on miljardites dollarites ning kasutatud on ka laenuraha.

Miks on Bass teinud nii hiiglasliku panuse? Põhjus on lihtne – Hiina probleemid on USA rämpsvõlakirjade probleemide kõrval hiiglaslikud. Bass usub, et Hiina jüaan kukub selle aja jooksul kuni 40%.

Kuid ega need kaks riskifondilegendi ole ainsad jüaani vastu panustajad. Miljardärist kaupleja Stanley Druckenmiller ja riskifondijuht David Tepper on teinud panuseid jüaani vastu. David Einhorni Greenlight Capital on müünud optsioone, et jüaan nõrgeneb. Need on riskifondide legendid.