Fondijuhtidel on kuni selle aasta lõpuni aega maksta välismaiste fondide valitsemiselt teenitud tasudelt tulumaksu, kuid maksukohustust saab edasi lükata. Paljud on nüüd hakanud tegema annetusi oma heategevatele fondidele, mida nad valitsevad.

Soros, kes asutas 26 miljardi dollarilise Soros Fund Managementi, kandis viimastel aastatel ligi 18 miljardit dollarit oma Avatud Ühiskonna Fondide võrgustikule.

Maksuekspertide sõnul on kokku fondijuhtidel vähemalt sada miljardit dollarit maksuvabades piirkondades. Sorose varahaldust ähvardaks 39,6 protsendine föderaalne tulumaks, millele lisanduks osariigi ja linna tulumaksud.

Kongress tühistas maksusoodustuse 2008. aastal, andes 31. detsembrini 2017 riskifondijuhtidele aega raha kodumaale toomiseks ja kogunenud maksukohustuse tasumiseks.

Iiri regulaatorite andmetele oli 2013. aasta lõpuks Sorosel kogunenud 13,3 miljardit dollarit tänu maksude edasilükkamisele. Pole selge, palju on sellest ajast alates veel raha kasvanud.

Ungari emigrant Soros alustas karjääri New Yorgis 1950ndatel ja kogus kuulsust panusega ülehinnatud briti naela vastu, millega ta teenis miljard dollarit sundides Suurbritanniat naela devalveerima.

Kuni 2011. aastani teenis tema Quantum fond keskmiselt 20 protsenti aastas. Siis tagastas ta raha investoritele ja muutis varahaldusfirma perekonna varade juhtimise keskuseks, mis investeeris nii perekonna kui Avatud Fondi varasid. Viimane on üleilmne heategev võrgustik, mille kaudu ta propageerib demokraatiat, õiguskorda ja majandusarengut.