Põhjus on lihtne. Suisa matemaatiline.

Hiinlastele meeldib tassida oma rikkust välismaale. Hiinas on kehtestatud välismaale kapitali vedamise piirang, milleks on inimese kohta kuni 50 000 dollarit aastas. Lihtne arvutus näitab, et 3,3 triljonist dollarist jätkuks 50 000 dollari inimese kohta välja viimisel ainult 65 miljonile inimesele. Seda jätkuks kõigest umbes 5% Hiina elanikkonnast, kirjutab Bloomberg.

„Hiinal on maailma suurimad valuutareservid, kuid siseriikliku rahapoliitika tõttu kahanevad reservid kiiresti. Seda ei tohiks alahinnata,“ ütles prantsuse suurpanga Societe Generale’i globaalstrateeg Kit Juckes. „Hiinal on väga selge valik – kas karmistada kapitali väljeveo piiranguid või lasta kiiremini jüaanil odavneda.“

Sellele viimasele spekulandid panustavadki.

Kui kapitali väljavedu suureneb, võib jüaan langeda tänavu dollari vastu kuni 12%. Sellisel juhul võiks USA dollar maksta 7,5 jüaani, prognoosisid Societe Generale’i analüütikud. Prantsuse panga hinnangul on kuue kvartaliga kuni septembrini riigist lahkunud 657 miljardit dollarit.

Societe Generale soovitab klientidel praegu hoida Hiina varadest eemale ning panustada Taiwani dollari ja Lõuna-Korea woni langusele. Nendele riikidele on Hiina suurim eksporditurg. Analüütikute prognoosi kohaselt võib aasta lõpuks Taiwani dollar langeda 3% ja won 2%.

Barronsi Aasia väljaanne kirjutas, et kui 12 miljonit hiinlast 1,4 miljardist otsustaks kanda välja igaüks 50 000 dollarit, siis haihtuks Pekingi 600 miljardi dollariline väliskaubanduse ülejääk. Mõni ime, kui nad raha välja viiks, kuna 1. jaanuarist on aktsiaturg kukkunud 25%. Nüüd on rahapaigutamisel lihtne valik – sobib ükskõik mis peale jüaani.

Selle asemel, et süüdistada radikaalseid spekulante peaks Hiina mitte süüdistama ja rääkima reformidest, vaid reforme tegema.

3,3 triljoniline valuutareserv võib tunduda piisav, kuid Hiina majanduse suurus on 10 triljonit dollarit. Kui arvestada üle 28 triljoni dollarilise krediidimulliga, siis ei tundu 3,3 triljonit dollarit enam suur raha.