Aktsiaturud võivad kukkuda kuni 20% ja nafta hind võib käia 16 dollaril barrelist, mis pani Royal Bank of Scotlandi analüütikuid andma hoiatust.

„Müüge kõik peale kvaliteetvõlakirjade,“ kirjutas pank kliendikirjas. „Teemaks on kapitali tagasi saamine mitte kapitali tootlus. Ülerahvastatud ruumis on väljapääsud kitsad.“

Olukord meenutab 2008. aastat, kui USA investeerimispanga Lehman Brothersi häving tõi kaasa üleilmse finantskriisi. Seekord võib olla kriisi hakatuseks Hiina.

Juba praeguseks on Suurbritannia aktsiaturul halvim aasta algus alates 2000. aastast. FTSE 100 aktsiaindeks on langenud enam kui 5%. USA juhtivale aktsiaindeksile Dow Jonesi tööstuskeskmisele on aasta algus kõigi aegade halvim.

Ka nafta hind on kukkunud järsult seoses vähese nõudluse ja ülepakkumisega. Iraan peaks taas sanktsioonide kadumise järel hakkama naftat eksportima. Iraani ja Saudi Araabia vahelised pinged ei ole nii tugeva mõjuga, kui just OPEC ei otsusta kärpida hinnalanguse peatamiseks nafta tootmist.

Investoritel on ajanud kopsu üle maksa Hiina majanduse järsu aeglustumise hirm ja jüaani väärtuse kukumine. Abiks ei ole ka aktsiaturu krahh.

Juba mõnda aega on finantsturge toetanud madalad intressitasemed, keskpankade lõtv rahapoliitika ja majanduse paranemise unistused. Nüüd on USA keskpank tõstnud intressitaset ning Briti keskpank peaks sama tegema.

Euroopa ja USA aktsiaturud võivad kukkuda 10-20%. Eriti ohus on Suurbritannia FTSE 100 aktsiaindeks seoses toorainekompaniide domineerimisega.

„London on avatud šokiks,“ kirjutas RBSi analüütik Andrew Roberts. „Paljud inimesed on ostnud nafta- ja kaevanduskompaniide aktsiaid arvates, et dividendid on kindlad. Eks nad avastavad, et dividendide maksmine ei ole kindel.“

Panga hinnangul on 2016. aasta märksõnaks fookus sellele, kuidas väljuda kolmest varaklassist, mis said suurt tulu lõdvast rahapoliitikast – arenevad turud, muud võlakirjad peale valitsuste omade ja aktsiad. Riskid on kõrged.

RBS ei ole sugugi ainus pank, mis soovitab kundedel aktsiad müüa. JPMorgani analüütikud soovitavad kundedel kasutada mistahes aktsiaturu tõuse nende müügiks. Goldman Sachs soovitas klientidel lasta aktsiatel kukkuda enne kui mõelda nende ostmisele.