Domus Kinnisvara vanemmaakler Agur Tammistu arutleb nende ametite koondnimetuse "maakler" üle ning lahkab selle elukutse esindajate eripärasid.

Kuidas maakleriks saadakse?

Väga lihtne, ärkad hommikul üles, vaatad peeglisse ja ütled endale, et tänasest olengi maakler. Olgu, ega see ikka nii lihtne nüüd ka ei ole. Siis võiksin ma ka ühel hommikul arvata, et olen näiteks lendur. Kas lendame? Ma ei usu, et keegi minu teenust sooviks.

Kuna maakleri amet ja ka tegevus on seadusandlusega reguleerimata, ei pea maakleril tegevusluba või litsentsi olema, piisab kahjuks ka ainult ametinimetusest visiitkaardil.

Kõige parema väljaõppe saavad aga maaklerid suurtes kinnisvarabüroodes, alustades nooremmaaklerina, saades õpetusi mentoritelt ja kolleegidelt. Suured ettevõtted korraldavad pidevalt koolitusi, seminare ja kursusi ka juba kogenud maakleritele. Suurtes kollektiivides levib igapäevaselt erialast infot ja sealt kasvavad välja head maaklerid.

Küll mitte alati, sest maaklerite sissetulek ei ole regulaarne, vaid tulemuspõhine ja paljudele see ei sobi. Maakler peab tegema oma tööd põhitööna, sest siis on võimalik saavutada häid tulemusi. Tegemist ei ole kindlasti pelgalt lisateenimisvõimalusega.

Kes on hea maakler?

Ilmselt mitte maakler, kellel on 100-200 müügiobjekti portfellis, sest kindlasti ei suuda ta kõiki neid hallata. Kui kinnisvaraomanik on maaklerile müügimandaadi andnud, huvitab teda, et maakler tegeleks tema objekti müümisega pühendunult. Ta peab tundma, et tema on maakleril ainuke teenindatav.

Maakler omakorda peab andma müüjale pidevat tagasisidet müügiprotsessist. Vähemalt korra nädalas tegema kokkuvõtte kuulutuste vaadatavusest, helistamistest, kirjavahetustest, pakkumistest. Ka siis kui ei olegi midagi toimunud, tuleb sellest omanikku informeerida ja vähemalt korra kuus esitada oma ettepanekuid müügiprotsessi aktiveerimiseks.

Hea maakler n-ö õpib endale müüdava objekti pähe kuni kõikide peensusteni. Tihtipeale ei tea omanik ise ka kõiki ehituslikke nüansse. See jääb maakleri tööks kõik registritest ja arhiividest välja otsida.

Müügipakkumises ei pea kirjeldama kuidas oravake hüppab ja siilike sebib sellel imekaunil kinnistul, küll aga peab teadma peensusteni objekti tehnilisi andmeid, piirkonna taristuid ja pole paha uurida välja, kas müügiobjektil on mingi ajalooline lugu.

Enne objekti müüki võtmist konsulteerib maakler oma ettevõtte hindamisosakonna analüütikutega, kaaskolleegidega, võrdleb toimunud tehingutega samas piirkonnas ja pakub omanikule välja mõistliku müügihinna.

On maaklereid, kes pakuvad omanikule ilmselgelt üle ootuste kõrgemat hinda, et objekt endale müüki saada. Arvata võib, et müük ei suju, ega siis ostja ka rumal ei ole ja nii teatab maakler ühel hetkel, et hinda tuleks kindlasti alandada. Aga miks ta siis pakkus algselt sellist hinda? Tegemist ei ole hea maakleriga. Maakler peab olema aus.

Hea maakler ei ole mitte ainult müüjaga ühes paadis aga ta teenindab professionaalselt ka ostjat.
Aitab ostuhuvilisel finantsasutustega suhelda, pakub välja erinevaid objekte vastavalt huviliste kriteeriumitele. Hea maakler teeb koostööd ka teiste kinnisvaraettevõtete maakleritega, suunates neile oma ostuhuvilisi.

Tegelikult on kõik väga lihtne. Kui teil kinnisvara müük ei suju, siis saab olla ainult kaks põhjust:
kas on maakler kehv või müüdava objekti hind vale.

Jaga
Kommentaarid