Enamik teavad, et krüptoraha on võimalik kaevandada. Kahjuks ei tasu enam kodustes tingimustes kaevandamine eriti ära. Üks variant on kaevandada alternatiivkrüptot ehk väiksemaid coine, lootes, et nende väärtus tulevikus hakkab tõusma.

Kõige levinum võimalus krüptoraha soetamiseks on börs. Börs on nagu turuplats, kuhu tulevad kokku müüjad ja ostjad, kes vahetavad valuutasid vastavalt reaalajas muutuvale hinnale. Krüptovaluutaga kauplemiseks mõeldud keskkondi on tuhandeid ja nende seast õige valimine võib ajada segadusse.

Miks on börsi valimine tähtis?

Turvalisus

Turvalisus mängib krüptorahaga kauplemise juures kõige olulisemat rolli. Enamik keskkonnad tahavad registreerimisel kindlaks teha teie identiteedi. Selleks pead sa saatma neile pildi oma passist, ID-kaardist või juhiloast. Muretsemiseks ei ole põhjust - registreerimise protsess ei võta väga kaua aega. Mida keerukam on registreerimise protsess, seda turvalisem on keskkond.

Teenustasud

Kõik kauplemiskeskkonnad võtavad teilt vahendustasusid. Veenduge, et registreerides olete teadlikud, kui suured on teenustasud. Soovitav on põhjalikult analüüsida ja võrrelda erinevate börside teenustasusid.

Vahetuskursid

Ka vahetuskursid võivad olla väga erinevad, kuid enamasti on need pidevas muutumises. Näiteks Bitpandas on hetkel Bitcoini hind 2946 EUR ja Coinbases 2930 EUR.

Maine

Uurige internetist teiste kogemusi ja arvamusi valitud börsi suhtes. On olnud juhtumeid, kus inimestel tekib probleeme ülekannetega ja kauplemiskeskkonna kasutajatugi on kehv või aeglane.

Piirkond

Kui soovite osta krüptoraha näiteks eurode eest, siis oleks mõistlikum valida mõni Euroopas tegutsev kauplemiskeskkond, kuna siis on võimalik kasutada SEPA ehk Euroopa-sisest maksemeetodit. Üks Euroopas tegutsev kauplemiskeskkond on näiteks Coinbase. Nimelt teeb Coinbase koostööd ka LHV pangaga.

Valuutade valik

Tasub ka vaadata, kui suur on erinevate krüptovaluutade valik. Näiteks Binance keskkond pakub palju suuremas valikus erinevaid krüptovaluutasid millega kaubelda kui Coinbase.

Neid punkte järgides, peaksid leidma omale mõistliku kauplemiskeskkonna. Vajadusel võid ka kasutada mitut erinevat börsi ja võrrelda jooksvalt vahetuskursse.