Messile sõitis seekord seitse Eesti ettevõtet: KR Stuudio, Woolish Knitting, Radis Furniture, Annike Laigo, DeMoog Design House, Hyti Design., Lisa Kroeber Jewellery ja äsja Loov Eesti disainisaadikute programmi lõpetanud agendid Jaanika Kikkas (Agate Art Mend) ning Eve Reincke (Estonian Design Agents Association).

Oslo Design Fair on ettevõtjalt-ettevõtjale kohtumiskoht. Nelja messipäeva jooksul külastasid Lillestromi messihalle peamiselt ostuagendid. Meie ettevõtjad suhtlesid aktiivselt ning tutvustasid oma tooteid. Et mess keskendus peamiselt elustiilile ja interjöörile, siis pälvis Radise väljapanek päris kenasti huvi. „Saime aru, et osadele norrakatele meeldib meie põhjamaine mööblidisain. Oluline oli ka see, et nüüd teame, milliste kanalite kaudu oma mööblit siia pakkuda,“ ütles Mauri Abner.

Ettevalmistustega alustati varakult – Loov Eesti korraldatud seminaril kuulati EASi Norra esindajate näpunäiteid ja juba Norra turul tegutsevate ettevõtjate kogemusi. Esinejad tõid välja olulisi Norra turu erinevusi – soovitati suhelda vaid norra keeles, kontaktisaamine on keeruline, turg on küllastunud jne.

Kõik osalenud ettevõtted said messilt kontakte ning tagasisidet oma toote kohta. „Et vaibabrände messil rohkem polnud, siis noppisin endale päris hea hulga olulisi kontakte,“ rääkis Annike Laigo. Woolishil oli seevastu konkurente palju, kuid nende toode eristus oma kvaliteediga ja huvilisi oli mitmeid. KR Stuudiol oli võimalus lisaks oma toodetele ka oma teenuseid, laserlõikamist ja graveerimist tutvustada. Kui Hiinast tellides on kogused väga suured, siis siinsamas lähedal saab paindlikult ka väikeseeriaid teha ning olulist müügiedu võib tuua ka eestlaste pakutav paindlikum tarneaeg. Lisa Kroeber Jewellery sai tellimuse Norra Rahvusmuuseumilt, kes võttis suurema hulga ehteid oma muuseumipoodi.

Eesti disainiettevõtjate väljapanekuga tutvus kohapeal ka Eesti suursaadik Norras, pr. Janne Jõesaar-Ruusalu ning oma ettevõtjaid oli tulnud toetama ka Soome suursaatkonna esindajad.

„Kokkuvõttes läks mess hästi ja ettevõtjad said kontakte ja tagasisidet oma toodetele. Oleme kogemuse võrra nüüd tugevamad ning teame, et Eesti toodetel on põhjamaades koht tänu läbimõeldud disainile ja kõrgele kvaliteedile“ kinnitas Loov Eesti projektijuht Merilin Laager.

Projekti rahastatati Euroopa Regionaalarengu Fondist loomemajanduse arendamise meetmest ning BSR Innovatsiooniekspress toel.