Läti firmad SIA I&L Publishing ning SIA Izdevnieciba LILITA Z otsustasid juhatuse üldkoosolekul kuulutada maksejõuetuks oma Eesti tütarettevõtted I&L Publishing OÜ ning Kirjastus Lilita Z OÜ.

„Üldine majanduslik olukord, suur reklaamituru kokkukukkumine ja ebaselgus lähituleviku ees, on peamised põhjused, miks selline otsus tehti,“ tõdes juhatuse liikme Aivars Rudzinskis nimel Jaanika Käärst.

Üheks tagasilöögi põhjuseks nimetati ka tänavu 1. jaanuarist ajakirjadele kehtestatud käibemaksu kasvu, mis on üks kõrgemaid Eestis võrreldes teiste Euroopa riikidega.

„Eelpool nimetatud ettevõtete omanikud ning FHMi, JOY, GEO ning Liliti rahvusvahelisi litsentse omav Läti kirjastusgrupp Lilita otsivad võimalusi, et jätkata nende ajakirjade kirjastamist Eestis ja täita oma kohustusi ajakirjade tellijate ning kohalike ja rahvusvaheliste partnerite ees.“

Ajakirjade tellijad saavad kirjastajalt koos järgmise ajakirja numbriga kirja, kus antakse juhiseid edaspidisteks sammudeks. Firmad võlgnevad riigile kopsaka summa Krediidiinfo andmetel võlgneb I&L Publishing maksu- ja tolliametile kokku ligi 1,5 miljonit krooni.

1 482 786 krooni summast moodustab põhivõlg ning sellele on veidi üle 200 000 krooni eest juurde tiksunud ka intressivõlga. Kirjastus Lilita Z OÜ võlg maksuameti ees ulatub 533 338 kroonini, millest on tänase päeva seisuga ajatatud 455 667 krooni.