Avastasin Liivi Leppiku kivikanga juhuslikult sisustuskaupluse seinal, kui hakkas lähenema üks minu ümmargustest sünnipäevadest. Armusin kivikanga tekstiilipilti kohe ja soovisin sõpradelt endale sünnipäevaks kaks valget teost. Need on kodus aukohal siiani ja pakuvad silmailu kõigile. Eriti meeldib kanga sära, mis tuleb välja, kui päike peale paistab. Talvel saab nende peale suunata tehisvalguse, mis sära esile toob. Paljud arvavad, et kivid on ehtsad või vähemalt kõvad, aga sõrmega katsudes üllatuvad, et see on pehme. Uurin nüüd Liivilt pärast mõnda aastat, kuidas kivikanga mõte üldse tekkis ja kuidas kivikangas elab.
Liivi Leppiku kuldne 3D kivikangas
Kivikanga idee hakkas arenema 2006. aasta varakevadel, kui Liivile jäi Frankfurdi tekstiilimessil silma merekividega foto. Tekkis naljakas kujutlus, kui kivid oleks nagu päris ja ulatuksid pisut üle pildi ääre. Ja kui veel selliseid kive saaks teha kõikides unistuste värvides… Tundus algul uskumatu, kuid kojulennul mõte arenes. Tagasi jõudes katsetas disainer asja põnevusega ja nii õnnestuski valmistada kivide kuju hoidev pehme kangas, mille ta lasi raamida seinapildiks. Loomingu esimesed kivihallid tekstiilpildid olid väljas Tallinna Interjööri 06 kevadmessil ja tekitasid külastajates elavat huvi.
Liivi Leppiku hall 3D kivikangas

Teema arenes ja tänu headele soovitajatele registreeris Liivi 3D-kivikanga disainilahenduse Eesti Patendiametis.

Metalselt põnev terashall kivikangas oli samal aastal näitusel “Eesti Disaini Auhind”. Ainulaadse 3D-tekstiili kordumatus sai kinnitatud ka ülemaailmses Tekstiilide Ensüklopeedias 2010. aastal.
Terashall tekstiilpilt oli ka rahvusvahelisel Lahti Biennale näitusel Soomes 2011. aastal ja asub nüüd püsinäitusel Eesti Majas Helsinkis.

Inspireerijaks on loodus meie ümber

Inspiratsiooni saab kõikjalt loodusest — struktuursed vormid innustavad ja tekib soov jäädvustada neid kangasse. Samuti avardavad silmaringi reisid, kui maailma avatud silmadega uudistada. Teadmisi värvide kohta pakkus suur mineraalkivide väljapanek Toronto Royal muuseumis Kanadas, kus sai looduskive näha uskumatult kaunites värvitoonides. Kõik on elus võimalik, kivide üllatavaid värve on lõpmatuseni.

Kivikangas valmib keskmiselt kuu ajaga

Tekstiilikunstniku sõnul on põnev disainida ainulaadseid 3D-tekstiile, olgu enda visiooni või tellija soovide järgi. Tulemus üllatab alati positiivselt, kuna ühes toonis kivid mõjuvad väga rahustavalt.
Ruumiliseks õnnestub töödelda 100%-line polüesterkangas, mis kannatab kuumtöötlust ja salvestab talle antud kuju. Mustrisse vormitud 3D-kangas on kinnitatud plastikplaadile ning korrektseks viimistluseks nagu tavaline pilt raamitud. Kivikanga tekstiilpilt valmib autoritehnikas väga töömahuka käsitööna, olenevalt suurusest 3-6 nädala jooksul, värvidest kasvõi kuldsena.

Ideaalne vaheldus fotole ja maalile

3D-tekstiilpildid ilmestavad kaasaegset ruumikujundust. Sobivad hästi nii kodusesse kui ka ametlikku interjööri, samuti esinduslikuks kingituseks inimesele, kes hindab originaalsust. Kangapilt on kaalult kerge ja mugav saata ka postiga. Võimalus on paigutada seinale ühe- või paarikaupa või lausa kolmekaupa sobivais eritoonides.

Lihtne hooldada

Kuna tegu on üldiselt läikega kangastega ja tolmu nad ei korja, siis saab vaid suure karvase tolmupintsliga kivikanga tekstiilipildi aeg-ajalt üle käia. Erihoolt see ei vaja.

 
Liivi Leppiku pilliroo värvi 3D kivikangas

Erilised eritellimused teevad meele rõõmsaks

Liivit inspireerivad ka inimesed, kes julgevad unistada ja julgevad temalt tellida oma lemmikvärvides “kive”. Näiteks üks noor naine soovis endale sünnipäevaks lumivalgeid, teine jällegi rohekat pilliroo värvi kivipilti.

Eriti tore oli, kui üks soliidses vanuses daam tuli tellima vasepruuni värvi pilti ja palus seejuures tagasihoidlikult, kas võiks teha ikka nii, nagu oleks laine just üle kivide läinud. Nii ongi Liivi alati püüdnud, et teoste välimus liiga korralikuks ei muutuks, vaid jääks loomulik, vaatamata nende pisut ulmelistele värvidele. Viimane eriline tellimus oli Šveitsist. Härra soovis petrooleumi värvi kivikangaid ja veidi lahti seletades selgus, et ta mõtles lummavat meresinist.
Liivi Leppiku meresinine 3D kivikangas

Kivikangast tekstiilipilte on viidud Soome, Rootsi, Norrasse, Taani, Itaaliasse, Kanadasse, Ameerika Ühendriikidesse, Singapuri ja Uus-Meremaale. See teeb kunstnikule tõelist rõõmu.

Ilu on vaataja silmades ja elamusi jätkub

Ka suuremõõdulisi kardinatekstiile saab edukalt vormida ruumiliseks, õhulised organzad jäävad akende ees lummavalt kohevad, struktuurne veemuster kosena ülalt-alla voogamas.
Kõik algab ideest, keerleb mõtetes ja lahendusi otsides sünnivad erinevates tehnikates tekstiilid. Koos erinevaid tekstiilitehnikaid kasutades on võimalik luua meeleolukaid ruumilisi pilte.
Meresinine kivikangas ja lisaks paar erilist disainpilti viimasest autoriloomingust on väljas Rahvusraamatukogu juubelinäitusel 10. septembrist kuni 16. oktoobrini. Päikesepüüdja-nimeline teos on saanud inspiratsiooni meie pikast talvest - et toas jaguks päikest ikka ja alati.

Liivi Leppiku Päikesepüüdja toob päikest tuppa ka talvel

Jaga
Kommentaarid