Üsna tihti nähakse suurt vaeva, et kellegi teise tooteid turule tutvustada ainult selleks, et seejärel nende müügiõigusest ilma jääda või mõnele suurele ettevõttele tõestada, et neid tooteid tõesti soovitakse osta ja seeläbi saada endale suur konkurent. Kas seda tegevust saab laiendada? Unustatakse, et turg ei ole lõputu ja hoolimata edust võib maksimaalne ostjaskond jääda liiga väikeseks. Ja mis siis saab kui Sa oled edukas? Sidudes ettevõtte kasvu enda ajaga on väikeettevõtjale läbikukkumisest hullem edukaks saamine ning selle eest makstakse isikliku elu, purunenud suhete ja tervisega. Kõigest sellest on pikemalt juttu MJ DeMarco raamatus Miljonäri kiirtee.

Alustamine peab olema raske

DeMarco ja mitmed teised autorid toovad ettevõtlusalastes raamatutes välja asjaolu, et edu saavutamiseks ettevõtjana on vaja monopoolset seisundit. Vähemalt mingiks ajaks on Sul vaja leida võimalus müüa midagi, mille juurdehindlus on 600+ protsenti. Sellise juurdehindlusega on Sul võimalik tekitada kapitali millega saab rahastada ettevõtte kasvu. Kui korralik kuuekordne juurdehindlus pole võimalik, siis tuleb minna teist teed mööda ja loobuda täielikust omandist. Enamik startup'e ei suuda piisavat juurdehindlust saavutada ja müüvad seetõttu üsna varases faasis osa ettevõttest. Seeläbi läheb kaduma ka osa kontrollist, mistõttu tundub mõistlik võtta vajalik aeg ning leida võimalus kõrgemaks hinnalisaks. Monopoolset seisundit saab saavutada mitmeti. Mõnes valdkonnas on endiselt võimalik loomulik monopol ehk keegi teine ei tohi Sinu toodet kopeerida - nendeks on autoriõigusega kaitstu, raamatud, muusika, tarkvara jne. Teistes valdkondades on võimalik kasutada patendi või kasuliku mudeli kaitset. Minimaalne mida saad teha, on kaubamärgi kaitse. Elementaarne on enda ettevõtte nimeliste internetiaadressite registreerimine.

Alustamine peab olema raske ka selleks, et teised ei saaks Sind koheselt või vähemalt mitte lihtsalt, kopeerida. Enamasti loodab kopeerija saavutada edu läbi madalama hinna ja see kahjustab Sinu võimalust teenida korraliku kasumit mis on vajalik ettevõtte kasvatamiseks. Seetõttu paneb mind imestama kui kuulen järjekordsest raamatupidamisettevõttest, ilusalongist, lasteriiete tegijast või internetipoest. Isegi järjekordse koolitaja lisandumine pole enam sündmus. Teid kõiki on liiga palju - see, et meist enamikul on juuksed, ei tähenda veel, et juuste lõikamise kohti on juurde vaja. See, et igaüks kannab riideid ei tähenda, et neid on Sinult vaja.

Raske algus võib tähendada suurt investeeringut mida igaühel ei õnnestu kokku saada. See võib tähendada vajaliku kinnisvara ja/või tootmisseadmete omandamist. Raske algus võib tähendada ajamahukat tegevust. See võib olla patendi kaitsmise pikk protsess. Tarkvara loomine on samuti üsna ajamahukas ning eeldab üha enam mitmete kompetentside olemasolu - sügavat arusaamist lahendamist vajavast probleemist, oskust lihtsustada ning lõpuks oskust esimene versioon valmis programmeerida.

Rasket algust saab asendada erakordsusega

Seda ei saa enamasti teha, kuid DeMarco toob Miljonäri kiirtee raamatus välja, et erakordsus on üks võimalus millega tekitada sisenemisbarjääri. Kui Sa suudad küpsetada linna parimaid saiakesi ning seda iga päev sama kõrge kvaliteediga ja pakkuda sinna juurde sellist vanaema juurde tuleku tunnet nagu Vesivärava kohvik Kadriorus, siis erakordsus ongi sisenemisbarjäär. Seda on raske kopeerida ja lihtsalt kopeerimisest ei piisa, sest kui Sa tahad sellise kohaga võistelda, siis Sa peaksid olema veel erilisem.

Erakordsus on saavutatav ka eriliste oskuste omandamisega. Kui Sa oled parim laulja, siis sellest võib saada Sinu ettevõtlus. Kui Sa oled bestsellerite kirjutaja, siis see võib olla Sinu ettevõtlus. Kui Sa näed ülihea välja, siis modellindusest võib saada ettevõtjaks oleku nurgakivi. Kui Sa tahad aidata inimestel leida uut kodu ning Sa arendad oma eesmärgipärast suhtlemisoskust perfektsuseni, siis kinnisvaramaakleriks olek võib olla Sinu edu teekond ettevõtluses.

Alustamine on protsess, mitte sündmus

Kui keegi pakub Sulle võimalus saada ettevõtjaks paarisaja euro maksmisega, siis jookse. Kui kõik teevad seda, siis põgene. Need on punased rätikud ja viitavad sellele, et keegi püüab Sind värvata "palgasõduriks" enda armees. Kui kõik teevad seda ja alustamiseks tuleb välja käia mingi sümboolne summa (jah, ka paar tuhat eurot on ettevõtlusega alustamise juures sümboolne), siis suure tõenäosusega värbab see keegi Sind turundustöötajana enda kasuks tegutsema. Kui alustamine on lihtne sündmus, siis on konkurents meeletu ja suur konkurents on alustavale ettevõtjale hukutav.

Alustamine nõuab aega ning see aeg kulub kas kapitali hankimiseks, leiutise kaitsmiseks, süsteemide ehitamiseks, erakordseks saamisele või sellele kõigele. Enamasti me ei kuule ega loe alustavatest ettevõtjatest, sest enne kui saabub nende tähetund või rikkaks saamise sündmus, tuleb teha rasket tööd. See, et edu taga on raske töö ning reaalselt loodud väärtus enamasti ei ületa uudiskünnist. Seda teab ju igaüks, või kas ikka teab?

Vead on osa protsessist

Iga algus on raske ja nüüd Sa tead, et see peabki nii olema. Sa oled õigel teel. Samuti on osa protsessist vigade tegemine. Sa ei pea olema vastutustundetu ja tormama suvalises suunas, kuid tea, et valede inimeste usaldamine on osa protsessist. Asjade valesti tegemine on osa protsessist, kui Sa selle käigus õpid ja oma tegevust korrigeerid. Ettevõtlus pakub Sulle palju õppimisvõimalusi, kuigi koolis nimetati neid samu olukordi läbikukkumiseks või ebaõnnestumiseks. Loodetavasti õpid Sa tegema koostööd, kuigi meile kõigile on aastaid nooruspõlves pähe taotud, et spikerdamine on keelatud. Näed, kõik on koolis õpitule vastupidine. Koostöö on sama tegevus nagu spikerdamine pinginaabrilt, ainult et ettevõtlusmaailmas te ei pea seda varjama - vastupidi, seeläbi saate mõlemad kiiremini edasi liikuda.

Protsess algab otsusest

Milline on Sinu otsus? Tere tulemast ettevõtjate maailma - maailma, kus rahalised tulemused peegeldavad otseselt võimet ennast arendada ja õppida tehtust. Ettevõtjaks areng algab otsusest alustada.