Raidla Ellex partner Sven Papp ja maksunõunik Tõnis Vahesaar on nõustanud mitmeid tuntud start-up-firmasid varajasest faasist kuni rahvusvahelise edu ja laienemiseni ning toovad välja praktilised näpunäited, mida start-up-firmade loomise ja juhtimise juures arvestada.

„Eesti tehinguteturul on oma roll ka start-up-firmadel, kuid praegu võib tõdeda, et mahult nad turgu ei mõjuta, kuid on tugevaks emotsionaalseks vedajaks,“ lisas Sven Papp.

Mida tähele panna alustaval ettevõtjal?

  • Juba ettevõtmise varajases faasis on mõistlik leida meeskonnaliikmed, kes üksteist täiendavad. See tagab avarama vaate äriplaani hindamisel ning selle teostamise võimalustest.
  • Toote või teenuse turule toomisel on ajastamine ehk kõige kriitilisema tähtsusega. Näiteks Uber, AirBnB või YouTube võitsid tohutult just tänu õigeaegsele turule tulemisega.
  • Oma toote või teenuse ümberkujundamine või fookuse täpsustamine aitab konkurentsipositsiooni õigesti hinnata ja muudatusi ellu viia õigeaegselt.
  • Iga ettevõtte kasvamine lähtub individuaalsetest asjaoludest. Mittekonkureeriva ettevõtte kasv ei ole õige võrdluseks või kasvu kiirendamise põhjendamiseks.
  • Soovituslik on teatud regulaarsusega kohtuda klassikaliste ärivaldkondade esindajatega, kelle tooted või teenused haakuvad alustava ettevõtja omaga või klientidega, kellele teenus või toode on suunatud. See aitab täiendada ärimudelit ning hinnata nõudlust ja vajadusi.
  • Eestist väljapoole kolimine brändingu või rahastuse saamise eesmärgil peab olema kaalutletud, sest see toob endaga kaasa lisakulutusi. Rusikareegliks saaks olla olukord, kus kolimisega kaasnev kasu on mõõdetav ja kaasnev väärtus ületab rahalised kulutused.

Alustava ettevõtja võimalus sattuda ummikusse:

  • Meeskonna alatähtsustamine või rollijaotuse puudumine. See ei tähenda, et igas ettevõtmises peab olema raamatupidaja või jurist palgalehel, aga üksi nuputades kaotatakse aega. Sageli on ka nõu tasuta saadaval.
  • Finantseerimisallikate puudumine. Kuigi Eestis on suhteliselt noor investorite kogukond, saab alati küsida nõu teistelt alustavatelt ettevõtjatelt.
  • Nõustajate kaasamine, kes ei loo väärtust. Kui koostöö ei toimi või ei anna loodetud tulemust, ei tasu peljata muutuste tegemist. Oleme Eesti turul kohanud erineva kvaliteediga nõustajaid.
  • Investorsuhete professionaalne kujundamine nõuab sageli erialateadmisi või turupraktikat. See on üks kohti, kus investoritele demonstreerida asutajate professionaalsust.
  • Kõikjal ei saa korraga olla. Fookuse seadmine võib olla aeganõudev, kuid on hädavajalik, et ettevõtte jõuaks idufaasist kasvufaasi.
  • Investorid vaatavad sageli rahavoo genereerimise võimet milleta on finantsvahendite kaasamine raskendatud.

30.03.16 Londonis avalikustatud Merger Marketi ja Raidla Ellexi eelmise aasta tehinguturu ülevaatest selgus, et Eestis nagu ka Baltikumis tervikuna, on suuri ettevõtete omandamisi ja ülevõtmisi tehtud vähem kui eelneval aastal. Samas näitab käesoleva aasta esimene kvartal taas elavnemist ning vedajaks on seekord kodumaine kapital.

Jaga
Kommentaarid