Kui traditsiooniline CV on rohkem passiivne instrument, millega edastada tööandjale endast suur hulk taustainfot, siis videoformaat loob mõjusama võimaluse kõnetada potentsiaalset tööandjat just oma hoiakuga ning isiksuse eripäraga. Tööturu innovatsioon peitub suuresti tulevastes tööotsijates endis – kas Sina oled valmis panustama tehnoloogilise üliühendatuse edasiviimisesse ka tööturule?

Videoformaadis elulugu

Arvukad uuringud on näidanud, et videod hakkavad üha enam maailma vallutama. Vaata kas või seda, mis toimub Facebookis, Instagramis ja SnapChatis. Seega on igati loogiline samm kasutada ära videoedastuse potentsiaali ka töö- ja praktikakohale kandideerides.

Innovaatilisemad Eesti ettevõtted on juba välistanud ainult traditsioonilise CV põhjal otsuse langetamise ning ootavad kandidaadilt videoformaadis elulugu. Oled sa hea suhtleja? Seikleja? Näita oma stiili ja julget pealehakkamist! Või tõesta video abil, et oled tegus ja võtad oma põnevat hobi tõsiselt.

VideoCV on lühike videosalvestus kandidaadi kohta, mis annab potentsiaalsele tööandjale ülevaate kandidaadi peamistest oskustest ja kogemustest. Sealjuures on oluline meeles pidada, et VideoCV-d kasutatakse tavalise CV täiendamiseks, mitte asendamiseks.

Start-up-scouter Henri Viirok jagab päriskogemust:

„Elisas soovime alati teha teada-tuntud tegevusi uutel nutikatel viisidel. Kui hakkasime värbama uusi start-up-scouter'i praktikante, olime kohe kindlad, et me ei soovi seda teha traditsiooniliselt paber-CV ja motivatsioonikirja teel.

Tänases töökeskkonnas on suur roll avatud suhtlemisel ja meeskonnatööl, seega nägime, et VideoCV aitab meil saada kandidaatidest parema ülevaate. Kandidaatide selekteerimisele kulus ka vähem aega. Selle arvelt saime rohkem aega panustada kandidaatide hindamisele ja vaadata, kuidas nad meie meeskonda sobituksid.“

Intervjuu või kaamera – mugavustsoonist välja!

Nutitelefon välja ja kandideerima!

Kaamerad, sealhulgas pildistamine ja filmimine, kipuvad loomult arglikku eestlast pigem hirmutama. Lihtsam on püsida enda mugavustsoonis ja täiendada taas enda klassikalises vormis CV-d ning saata see tööandjale teele lisapingutuseta.


Ent tööandjal on selle võrra samuti lihtsam otsust langetada – teine kandidaat, kes otsustas mugavustsoonist välja tulla, saab eristumise tõttu plusspunkte ning on tööandjale Sinust paremini meelde jäänud.

Tööintervjuu nõuab niisamuti igalt kandidaadilt mugavustsoonist väljatulemise julgust ning muu hulgas ettevalmistust, et mõjuda professionaalselt. Videoformaadis CV loomine ei ole töövestlusest keerukam, kuna annab erinevalt intervjuust võimaluse uuesti proovida, kui sõnad läksid segamini või suur närv tabas ootamatult.

VideoCV-d luues on Sinu ees ainult ese – kaamera –, ent intervjuul võib olla koguni mitmeid teisi kandidaate ja lisaks tööandja esindajad.

Samas, kui oled see julge, kes otsustab videoformaadis eluloo kasuks, siis kujutle filmides, et vaatad otsa siiski tööpakkujale, mitte seinale või arvutile.

Ole loomulik, ole Sina – niiviisi, nagu Sa ka intervjuul päriskohtumisel oleksid. Näita enda isikupära, sest just see annab tööandjale ülevaate sellest, kui hästi võiks kandidaat nende töökeskkonda sobituda.

VideoCV-de kogemus on ka SA Innove Rajaleidja keskusel, kelle eesmärk oli saada tööjõuturult sobivaim ja parim tööjõud väikseima võimaliku kogukulu eest. Tööandjana valmistati ette videoformaadis töökuulutus, mis pälvis ligi 100 jagamiskorda sotsiaalmeedias.

Kandidaate laekus üle 40 ja video esitas 14 – video esitanud kandidaatidest osutusid valituks kolm spetsialisti, kes on tänaseks ettevõtte ridades tööl.

„VideoCV on atraktiivne ja moodne värbamisturunduse võimalus ja mugav vahend värbamaks uusi töötajaid. Kindlasti on tulevik videovärbamise päralt,“ võttis Rajaleidja esindaja videokogemuse kokku.

Karjääri teemadel hari end Nipila.ee tööblogi abil.

Jaga
Kommentaarid