Sellest, et turu avanemisega elektri eest makstav summa tõuseb, oli teada juba ammu. Kuid mida võtta ette siis, kui arvega nõutav summa on kasvanud mitmekordseks ning rahakoti sisu ei võimalda arvet tasuda?

Sotsiaalministeeriumi esindaja Armo Vaski sõnul on sellises olukorras abiks toimetulekutoetus, mida maksab kohalik omavalitus riigieelarvelistest vahenditest ning hätta sattudes soovitabki Vask pöörduda kohaliku omavalitsuse poole. Läinud aasta lõpuks oli toimetulekutoetust makstud üle Eesti kokku 16 036 397 eurot.

Vastavalt 2013. aasta riigieelarve seadusele on toimetulekupiiri määr 2013. aastal üksi elavale inimesele või perekonna esimesele liikmele 76,70 eurot kuus. Perekonna teise ja iga järgneva liikme toimetulekupiiri suurus on 61,36 eurot kuus.

„Lisaks on võimalus 15 eurolisele täiendavale sotsiaaltoetusele, seda makstakse üksikvanemaga perele, kelle perekonnaliikmed on alaealised lapsed. Täpsustan, et 15 eurot on kokku, sõltumata sellest, mitu alaealist last perel on,“ selgitas toetuse saamise tingimusi Vask Delfi Majandusele.

Samuti võivad kohalikud omavalitsused Vaski sõnul lisaks määrata ja maksta täiendavaid sotsiaaltoetusi oma eelarvest, vastavalt volikogu poolt vastu võetud tingimustele ja korrale.

„See tähendab seda, et omavalitsuse volikogu on vastu võtnud korra, milles on ära määratletud, millist liiki sotsiaaltoetusi makstakse ning millistel tingimustel.

Lühidalt öeldes siis, et isikule peab jääma pärast sotsiaalhoolekande seaduses sätestatud tingimustel arvestatud eluruumi alaliste kulude mahaarvamist toimetulekupiiriga võrdne summa, ehk siis 76,7 eurot üksi elava isiku kohta.

Kui peres on rohkem liikmeid, siis iga järgneva pereliikme eest lisandub 61,36 eurot. Kaheliikmelise perekonna puhul siis 76,7 pluss 61,36 ehk kokku 138,06 eurot või 153,06 kui teine pere liige on laps, kuna siis lisandub täiendav 15-eurone toetus,“ ütles Vask.

Toimetulekutoetus määratakse viie tööpäeva jooksul pärast kõigi dokumentide esitamist. Toetuse summa maksab valla- või linnavalitsus kolme tööpäeva jooksul otsuse tegemise päevast arvates.