"Kokku oleks aruande pidanud esitama 275 reisifirmat. Aruannet ei esitanud seekord seega üheksa protsenti ettevõtetest, mis on varasemate kordadega võrreldes vähem," ütles Tarbijakaitseameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski.

Eelmises kvartalis jättis aruande esitamata 15 protsenti aruandekohuslastest. Kuigi olukord on paranenud, ei saa seda Turetski sõnul siiski rahuldavaks pidada, kuna aruannete esitamine on turismiseaduse järgi kohustuslik kõikidele reisiettevõtjatele.

"Aruanded on tarbijate majandushuvide kaitse oluline komponent, sest nende alusel kontrollib tarbijakaitseamet seda, kas firmade tagatissummad on piisavalt suured või mitte. Reisifirma tagatis on niinimetatud kohustuslik kindlustus, millest kaetakse firma maksejõuetuse korral reisijate kojusõit ja tagastatakse tarbijatele ärajäänud reiside ettemaksud," selgitas Turetski.

Aruannete esitamise kohustust eiranud ettevõtete nimed avaldab amet oma kodulehel olevas mustas nimekirjas. See on abivahend tarbijatele, kes soovivad enne reisi ostmist kontrollida firma usaldusväärsust.

2013. a. reisiettevõtjad, kellel on pakettreisi kogumüügi IV kvartali aruanne esitamata

Alimants OÜ
Asteria Travel OÜ
Best Travel OÜ
Felizafino OÜ
Kagureis OÜ
Kon Tiki Reisid OÜ
Kragen AS
Lükonija OÜ
Miliam Travel OÜ
Nefertiti Travel OÜ
Osaühing Tuule Travel
OÜ Balti Silver Reisid
OÜ Regional Centre of Reservation
OÜ Serene Reisibüroo
OÜ Tallink Travel Club
OÜ Travelcom
Palmtree OÜ
Saaretar OÜ
Seikluskliinik OÜ
Tokkroos OÜ
Viisk, Põis ja Õlekõrs OÜ
Vikatours OÜ
Virone Reisibüroo AS
Vjatšeslav Jegorov turismibüroo EVVA
Õppekeskus Intellekt OÜ
X-Travel OÜ