Nad vastasid kahele lihtsale küsimusele: 1. Mille poolest jääb meelde 2013? 2. Mida ootad uuelt aastalt?

Silja Elunurm, Advokaadibüroo Indela&Elunurm

1. 2013 jääb poliitilises võtmes meelde kui kõrkuse aasta. Valitsejad nii üla- kui alllinnas on enamalt jaolt unustanud riigimehelikkuse. Kas inimene, kes saab valimistel alla 100 hääle sobib jätkuvalt rahva esindajaks riigikogus? Keda ta seal esindab rahvast või erakonda?

2. Seda enam loodaks, et 2014. aastal panustaks igaüks Eestimaa arengusse. Nii ettevõtja, õppur, töötaja, teenistuja kui ka riigimees.

Raul Niin, Medicine Estonia juhatuse liige, Dermatoonkoloogia Kliinik

1. 2013. aastal iseloomustas tervishoiusektorit stabiilsus, mis on iseenesest tubli saavutus.
2. Tulevaseks aastaks soovitan kõigile quantum satis (piisavas koguses) tarkust ja tegusi, et aasta saaks selline nagu ise soovite.

Ville Jehe, ettevõtja

1. 2013 jääb meelde kui erakordse eneseteadlikkuse aasta - kodanikud erinevate esindusorganisatsioonide kaudu pole olnud peale iseseisvuse saavutamist veel kunagi nii selgelt pildil - olgu need siis ministri kukutanud kultuuriinimesed või ühe teise minitri hoolimatusest aktiviseerunud ettevõtjad.

2. 2014. aastast loodan suuremat arukust - et ikka kõik minevikus saadud õppetunnid arvesse võetaks ja asju tehtaks sisuliselt, kõiki vajalikke asjaolusid ja osapooli arvestades.

Jaan Pillesaar, Helmes

1. Kui positiivselt mõelda, siis 2013. aasta suurim saavutus oli kahtlemata välismaalaste seadus, mis võimaldab rohkem töökohti ja maksumaksjaid riiki tuua. Kuid jätkuvalt on maksuprobleem olulisem, sest ükski vene või muu idabloki insener ei soovi endiselt siia tulla, kuna hakkaks tööjõumaksude tõttu vähem palka kätte saama kui kodumaal. Elamiskulud on aga siin kõrgemad. Küll lähevad nad kõik heameelega USA-sse, kus tööjõumaksud on kordades madalamad.

2. Oleks kena, kui valitsuskoalitsioon hakkaks tegelema fiskaalpolitiikaga ning muutma töökohtade loomise ja ametliku töö tegemise taas Eestis kasulikuks ja mõistlikuks majandustegevuseks.

Yrjö Ojasaar, Solon Partners, Teenusmajanduse Koja juhatuse esimees:

1. Eesti konkurentsivõime kasvas läbi seadusandluse, mis soodustab talentide siirdumist Eestisse (välismaalaste seadus) ja me hoidsime ära konkurentsivõime õõnestamise läbi bürokraatia ja lisakoormusi rakendavate seaduste tõrjumise (käibemaksuseadus).

2. 2014 ootused: Koalitsioon kaasab ettevõtjaid juhtima Eesti kui innovaatsiooni ja ettevõtlust soosiva riigi rahvusvahelise positsiooni taastamisse (vis-a-vis Singapur, Lõuna-Korea, Luksemburg, Iirimaa, Tšiili jt).