„Paljudel meist huvituvad poliitikast vähemasti senikaua, kui ta ise jultunult ja vabandusteta meie hästi korraldatud elusse ei tungi. Või meie ärisse. Kui see aga juhtub, siis tuleb kiiresti mõelda, mida teha edasi. Kas vaielda? Vihastada? Võib. Kuid see tähendab suurt energiakadu ja on pealegi mõttetu," ütles ta.

Venemaa ja teised riigid vahetavad kogu hingest omavahel sanktsioone. Kuid mida peaks tegema sanktsioonide küüsi sattunud ettevõtted, et vähemasti kommunikatsioonitegevustest oma plussid välja võtta?

Siin on Natalia Penkina soovitused:

1.     Kindlasti võtke ühendust oma Venemaa partneritega. Rääkige igaühega isiklikult. Kas Skype'i või telefoni teel. Uskuge, neilgi pole praegu kerge. Ka neil on kriis. Näidake, et toetate ja mõistate neid. Andke neile mõista, et jääte nende partneriteks igal juhul edasi.

2.     Sõitke oma partneritele Venemaale külla. Uurige välja, mis toimub kohapeal tegelikult. Seda saate teada vaid otseallikatest. Iga edasiräägitud info on juba muundunud ja lähtub rääkija vaadetest ja veendumustest. See puudutab ka sõpru-tuttavaid, ettevõtjaid ja sotsiaalmeedias jagatavaid sõnumeid.

3.     Kutsuge oma partnerid endale külla. Võimalik, et kohvitassi taga leiate uusi ühised koostöövõimalusi. Kui teie vahel on olemas tahe ja usaldus, siis ilmselt ka leiate koha, kuhu ühiselt panustada.

4.     Kõige olulisem: teie meelestatus. Osalege kindlasti konverentsidel ja teistel ärikohtumistel. Ärge astuge viljatusse dialoogi „kellel on õigus, kes on süüdi," vaid olge positiivsed. Niipea kui sanktsioonid kaovad, ei anna ka avanevad ärivõimalused kaua oodata.