Algselt pidi kiirlaev regulaarreise alustama juba täna, kuid Saaremaa JetLine ei ole praegu veel Norra vetes sõitvat alust kätte saanud, ütles ETAle laevafirma esindaja Gelia Medri.

Lätis registreeritud firma Saaremaa JetLine kuulub Taani laevafirmale FoilLine, mis rendib avatavale liinile kiirlaeva Saaremaa Express. 40meetrine katamaraan võtab peale 250 reisijat ja sõidab Riiast Saaremaale kahe ja poole tunniga.

Suvekuudeks avataval liinil loodavad taanlased suvekuudel teenindada kuni 40.000 reisijat. Esialgu teeb katamaraan päevas ühe reisi, nõudluse suurenedes aga kaks edasi-tagasi otsa. Liin on avatud kuni 31. augustini, kui aga ilmastik lubab ja nõudlust jätkub, siis kauem.

Läti statistikaameti andmetel moodustavad Läti elanike reisid Eestisse 15 protsenti nende kõikidest välisreisidest. Eesti on Leedu järel (kuhu lätlased teevad aastas ligi miljon reisi) välisreiside populaarsuselt teisel kohal.

Saare maavalitsuse andmeil majutati möödunud aastal Saare maakonnas 42.000 turisti, kellest lätlased moodustasid ligi üheksa protsenti. Sellega on lätlased välismaa turistide arvestuses teisel kohal pärast soomlasi.