Eesti Päevaleht Online uuris, kuidas teha makseid sel juhul, kui viibid välismaal ja tahad näiteks Hollandi autoturult ostetud auto eest kohe internetipanga kaudu maksta ja samal päeval ehk veel paar ülekannet teha. Kas peab selleks kaasa võtma ID-kaardilugeja ja vastava tarkvara või saab seda teha kuidagi lihtsamalt? Selgub, et vahetult enne muudatuse jõustumist turule tulev Mobiil-ID teenus päästab olukorra.

Järgnevalt küsimusele saadetud vastus, mille saatis Eesti Pangaliidu tegevjuht Katrin Talihärm:

"Alates 2. maist alanevad tõepoolest internetipankade korduvkasutusega paroolikaardiga tehtavate maksete päevalimiidid. Muudatus puudutab ainult korduvkasutusega paroolikaarte. Endiselt jäävad autentimisvahenditena lisaks ID-kaardile kehtima kõrgemat päevasisest makselimiiti võimaldavad PIN-kalkulaatorid ning ühekordsed paroolilehed.

Aprilli teisel poolel, seega enne muudatuse jõustumist, tuuakse turule Mobiil-ID teenus. See on sisuliselt mobiiltelefoni SIM-kaardil asuv ID-kaart ja võimaldab kõikjal maailmas, kus saab kasutada mobiiltelefoni, siseneda internetipanka. Kasutataval arvutil ei ole sellisel juhul vaja ID-kaardi lugejat ega vastavat tarkvara.

Pankade klientide profiili analüüsi kohaselt võib öelda, et tihti välismaal viibivatel Eesti pankade klientidel, kel on vajadus sooritada päevasiseselt makseid mahus enam kui 10 000 krooni, on enamasti elektroonilise pangateenuse kasutamiseks kasutusel kas ID-kaardi kasutamiseks vajaliku riist- ning tarkvaraga sülearvuti või PIN-kalkulaator. 10 000 kroonist suuremaid päevaseid makselimiite vajavad pankade kliendid on üldjuhul ka endale juba teadvustanud koodikaardi kasutamisest tulenevaid riske ning läinud üle kõrgema turvalisusega autentimisvahenditele.

Maailmas tervikuna on ründed ühekordset paroolikaarti kasutavate pangaklientide vastu muutunud jõulisemaks ja kontsentreeritumaks. Viimasel ajal on suuremaid ründeid olnud märgata ka Skandinaaviamaade pankade klientidele. Just Eesti pankade klientide kaitstuse paremaks tagamiseks on algatatud väiksema turvalisusega autentimisvahendite kasutamisvõimaluste limiteerimise aktsioon."