Veikko Maripuu

Redgate Capital

•• Telekommunikatsioon pole enam ammu selline monstrum, mida Eesti riik, aga tegelikult ka teised riigid peaksid vanal viisil kontrollima. Riigil on olemas seadused ja regulatsioonid, pole mingit vajadust olla telekommunikatsiooni äris omaniku rollis.

Aga see on strateegiline vaade. Teine on taktikaline pilt. Ja siin ma nõustun küll Jürgen Ligiga, et praegusel hetkel ja konkreetselt sellise hinnaga, mis on madalam, kui varem pakutud, pole küll vajadust TeliaSonera pakkumist vastu võtta.

Joakim Helenius

Trigon Capital

•• TeliaSonera ajastas pakkumist muidugi hoolikalt. On selge, et praegusel hetkel on raha rohkem väärt kui osalus. Kui riik tõepoolest tahab oma osaluse eest rohkem raha saada, siis peab riik olema väga tark. Ma garanteerin, et keegi niisama kõrgemat hinda pakkuma ei tule. Kui küsimus taandub ainult sellele, kas võtta pakkumine vastu või mitte, siis jäävadki ainult vastusevariandid „jah” või „ei”. Kui aga Eesti riik tahab müüa ja samas kõrgemat hinda, tuleb ise initsiatiiv haarata ja aktiivsemaks muutuda.

Kristjan Lepik

tarkinvestor.ee

•• Riigi jaoks on olnud tegu päris hea investeeringuga, lisaks oma aktsiate pealt saadud dividendidele on saadud kõikide aktsiate dividendide eest maksutulu. Kui vaadata praegu TeliaSonera pakutavat hinnataset, siis võiks selle kohta öelda „normaalne”. Võrreldes Euroopa teiste seesuguste ettevõtetega ei saaks öelda, et karjuvalt vähe või palju. Seega ma arvan, et riik peaks praegu müüma, kui oleks hädasti raha tarvis. Kui saab muude vahenditega hakkama, tuleb strateegilisemalt mõelda.

Erki Kert

LHV

•• Pikemas perspektiivis pole oluline, et riik Eesti Telekomi omanikeringis figureeriks. Kui arutleda müügi mõttekuse üle riigi rahakoti seisukohast, siis seistakse valiku ees – kas kaasata võrdlemisi odavat laenuraha või müüa maha aktsiad, mis toodavad igal aastal ligi 10% dividenditootlust. Mõistlik oleks asuda TeliaSoneraga läbirääkimistesse kõrgema hinna saamiseks või kaaluda osaluse müümist alles mõne aasta pärast, kui kõigi eelduste kohaselt peaks õnnestuma kõrgema hinna saamine.