Jaanus Murakas

E-Piim

•• Mina näen kasvavat turgu nn funktsionaalsetel toiduainetel, mis sisaldavad mingisugust organismi toetavat omadust. Meil on praegu üks selline toode – südamejuust Harmony, mis aitab vererõhku reguleerida. Kuna arenenud maailmas inimeste tervis üha halveneb, siis tänapäeva teadus võimaldab pakkuda toidu abil terviseprobleemidele lahendust. Traditsiooniliste toodete puhul oleks nõudluse kasvu keeruline loota, sest eratarbijatel on raha otsas ja inimesed hoiavad kokku. Müüme palju äriklientidele, kuid ka siin valitseb ebastabiilsus, sest hinnad kõiguvad ette ennustamatult.

Igor Izraeljan

Technomar & Adrem

•• Oma senistest toodetest,  mis on parkett ja vineertooted, ma lähiajal üheski artiklis kasvupotentsiaali ei näe. Meie tootmine on seotud kogu tööstussektori arenguga ja nõudlus nende järele saab kasvada vaid koos nõudluse kasvuga tööstuses. Sellepärast loome praegu uusi tooteid, mis on jõudnud proovipartiide järku. Uue toote loomine võtab aega poolteist kuni kaks aastat ja ma ei soovi praegu avaldada, mis toodetega tegemist on.

Jelena Masli

RGR Metall

•• Meie käive on langenud 50 protsenti, kuid loodame, et juba lähiajal olukord muutub pare-maks. Valmistame lehtterasest detaile tööstusettevõtetele, kes omakorda tarnivad masina- ja laevaehitusfirmadele. Nendest valmistatakse näiteks kraanasid. Prognoosin, et Soome ja Rootsi turud elavnevad ja me saame tootmismahtu märkimisväärselt suurendada. Praegu meil oma eksporti ei ole, sest toodame peamiselt Eestis tegutsevatele tootmisettevõtetele, kes ekspordivad lõpptoodangut.

Enn Veskimägi

Standard

•• Eesti mööblitööstuse jaoks ei näe ma mitte ühtegi eraldi seisvat toodet, mille järele võiks nõudlus kasvada. Ainuke lahendus tootmismahtude kasvatamiseks on terviklahenduste müümine ehk projektimüük. Kuna sisustuskaupade tööstus käib kinnisvara äri järel, siis ma ei näe Eestis lähiajal kuigi palju võimalusi ja ega Soomeski uusi büroosid palju avata. Ainuke väljapääs peitub terviklahenduste ekspordis. Olen praegu Berliinis ja kohe alustan võimalike partneritega läbiääkimisi. Suu-rimat kasvupotentsiaali näen aga sellegipoolest väljaspool Euroopa Liitu – Venemaal ja Lähis-Idas.