Riigikogu liikmeist hääletas valitsuse algatatud seaduse poolt 48, vastu oli 23 ja hääletamises ei osalenud 28.

Ettevõtjad peavad kohustust liialt koormavaks. "Teenusmajanduse Koja juhatuse viimased arutelud on möödunud käibemaksuseaduse uuendusettepanekuid analüüsides ja lahates. Teenusettevõtjate seisukoht on üldistatult selline, et tegemist on 70 000 ausale ettevõtjale oluliste lisakulude tekitamisega selleks, et maksuamet saaks 700 võimalikku maksupetturit lihtsamini uurida," on Ärilehele öelnud ettevõtja Jaan Pillesaar.

Advokaadibüroo Sorainen partner Allar Jõks oli hinnangutes veelgi karmim. Tema hinanngul onrRahandusministeeriumile ja maksuametile meelepäraste seaduste läbisurumine viinud ettevõtjad ja riigivõimu sõjaseisukorda, kus viimased koalitsiooni säilitamise nimel ettevõtjate poole granaate pilluvad. Endine õiguskantsler nendis intervjuus Ärilehele, et see valitsus on õigusriigi põhimõtted minetanud.

Seevastu rahandusminister Jürgen Ligi sõnul on käibemaksu deklareerimine Eestis teiste Euroopa Liidu riikidega võrreldes lihtne ja ettevõtjat usaldav ning ka plaanitav lisa ei tohiks olla liigselt koormav. Reformierakondlane Remo Holsmer kinnitas eile riigikogus, et süsteem saab olema turvalisem kui Swedbankil. Tema sõnul on ligipääs andmetele piiratud seadusest tuleneva eesmärgiga - andmete kättesaadavus saab maksu- ja tolliameti ametikohtade lõikes olema erinev. Samuti on andmete käitlemine tema sõnul kontrollitav - igast päringust jääb logifail alles ja selles osas hakatakse tegema regulaarset seiret.

Maksu-ja tolliameti peadirektor Marek Helm on varem kinnitanud Ärilehele, et väikeettevõtted ei pea käibedeklaratsiooni lisa esitamiseks tegema täiendavaid investeeringuid raamatupidamistarkvara arendamiseks või selle hankimiseks. „Me töötame käibedeklaratsiooni lisa esitamiseks välja kolm võimalust. Esimene on nö masin-masin liides - ettevõtte süsteem suhtleb MTA süsteemiga automaatselt. Teine on XML-formaat ehk teisisõnu saab Exceli tabeli alla laadida ja sisestada sinna arvete info. Kolmas võimalus on siseneda MTA vastavasse keskkonda ja sisestada arved otse sinna," selgitas Helm.