Võime edukalt esineda on sedavõrd tähtis, et see võib osutuda otsustavaks teguriks mitmetes olukordades, olgu selleks karjääriredelil liikumine, ettevõtte kasvatamine või isegi sõprade ja pereliikmetega suhtlemine, vahendab Edu Akadeemia Outspokenit. Seega, avaliku esinemise valdamine väärib õppimist.

Martin Luther King esitas oma „I have a dream“ kõne, mis inspireeris rahvast ja murdis rassismibarjäärid. Tema juhtimise ja sütitava esinemiseta oleks võinud minna veel 10 aastat enne, kui kõikide rasside võrdsus jutuks võetakse.

President Nixoni kõne ühendas rahvuse ja viis inimese Kuule.

Abraham Lincolni Gettysburgi teema pani ta presidentide kaardile. Ilma selleta ei oleks pruukinud temast saada ikooni, kes ta täna on.

Hitleri mitmed kõned said ette kantud meeletu kirega ja põhjustasid vaieldamatult kõigi aegade kohutavaima genotsiidi.

Läbi ajaloo on avalik esinemine suutnud inimesi ühendada ja tuua kaasa suuri muutusi, nii positiivseid kui negatiivseid. See oskus on iga inimese elus ülimalt tähtis ning siin on põhjused:

1.Enesekindluse kasv

Kõnepidamine aitab sul väga palju enesekindlamaks saada. Elame materialistlikus ühiskonnas ja seda ei saa kuidagi vältida. Suur osa meie enesehinnangust põhineb ettekujutustel, mida teised meist arvata võivad.

Ilmselgelt ei ole see ideaalne – oleks parem, kui saaksime enesekindluse kusagilt mujalt, kuid peame siiski leppima sellega, mis meile on antud.

Kõnesid pidades arendad oma suhtlusoskusi, mis muudab sind automaatselt teiste seltskonnas enesekindlamaks. Samal ajal suudad üha paremini tajuda inimeste reaktsioone sellele, mida soovid edasi anda.

See tähendab, et oskad tavalises vestluses mõista, mida teised mõtlevad, ja sellele vastavalt oma öeldavat muuta. Saad seeläbi panna kuulajaid tundma end just selliselt, nagu sina soovid. Niimoodi saatanlikult aitad inimestel sinust hästi arvata.

2.Tunned end teiste inimeste seltskonnas mugavamalt

Tõin selle juba eelnevalt välja, kuid lähen siin veidi sügavamale. Üks kardetavamaid asju teiste seas viibimise juures on need ebamugavad hetked, mil keegi ei oska midagi öelda või kui sa nö komistad ja lausud midagi rumalat.

Avaliku esinemise valdamine parandab su rääkimisoskust (tegevus, mida teeme iga päev) ja seega, isegi kui oled koos vaid ühe inimesega, on väiksem tõenäosus tunda end kohmetuna.

3.Võimalus kasvatada müüki (või leida parem töökoht)

Kui oled ettevõtte omanik või teed töö kõrvalt mingis vormis müügitööd, on kõnepidamine üks paremaid võimalusi müüke genereerida. Mõistmine, kuidas efektiivselt oma sõnumit ja sellega seotud emotsioone levitada, aitab sinu tegevuse edukusele oluliselt kaasa.

Teisalt annab esinemisoskus sulle võimaluse parem töökoht saada, kuna eneseväljenduse tase on üks tugevamaid otsustajaid, kas sul õnnestub kindlustada endale kõrgema palgaga ametikoht või mitte.

4. Mõjukas viis oma sõnum ’kohale viia’

Avalik esinemine on jätkuvalt üks mõjusamaid võimalusi oma sõnum suuremale kuulajaskonnale selgeks teha.

5. Mingil eluhetkel on sul vaja seda teha niikuinii

Pea iga inimene on elu jooksul kas või kord sunnitud avalikult kõnet pidama. Iga seesugune juhus annab võimaluse arendada juhtimisoskust, oma mõjuvõimu ja karjääri.

Saades enesekindlaks kõnelejaks asetad end hetkega kõrgemale paljudest inimestest, kes keelduvad püsti tõusmast ja suud lahti tegemast.

Võib juhtuda, et pead töötama müügiosakonnas, kus sul tuleb toote müümiseks inimeste ette astuda; võib-olla pead tegema ettekande ärikohtumisel; vahest hoopis tekib võimalus (või kohustus) tõsta toost oma tütre pulmas. Olenemata sellest, kes sa oled, on pea 100% kindel, et sul tuleb ühel või teisel hetkel oma elus teiste ees üles astuda.

6. See oskus võimaldab sul muuta oma elu, äri, kogukonda, karjääri

Nagu eelpool mainitud, toob iga esinemine endaga kaasa võimaluse tugevdada juhtimisoskust ja mõjukust. Oskus suunata inimeste mõtteid (pea meeles – nad on tekitanud oma hõivatud peades ruumi, et sinu suuri ideid kuulata) annab sulle positsiooni tuua tõeliselt häid muutusi teiste eludesse.

Et midagi tähtsat juhtuks, peab idee liikuma ühelt inimeselt paljudeni. President Nixon saavutas selle, kui inspireeris kogu Ameerikat esimest inimest Kuule lennutama. Veelkord – avalik esinemine on suurepärane moodus oma ideede väljendamiseks ja muutuste ellukutsumiseks.

7. Omandatud oskused võivad parandada ka teisi eluvaldkondi

Esinemisoskus lihvib su suhtlemis- ja juhtimisomadusi, tõstab enesekindlust ja võimekust inimesi nö lugeda ja mõista. On veel lugematuid teisi oskusi, mida õpid kõnelemise käigus ja mis su sooritusi ning rahulolu nendest erinevates eluvaldkondades parandavad.

8. Kõnepidamine võimaldab sul näidata oma teadmisi

90% inimestest väldivad kõnega publiku ette astumist. Rahvale esinedes positsioneerid end aga oma ala eksperdina ja see lubab sul oma teadmisi jagada.

9. Avalik esinemine parandab su olemasolevaid teadmisi

Üks paremaid viise õppimiseks on õpetamine ning avalik esinemine just seda võimaldabki – õpetada. See aitab sul oma teadmisi laiendada. Kõne ette valmistamine ja teadmine, et pead mõtlema välja, kuidas tõhusalt kommunikeeruda, paneb sind edastatavat sisu oluliselt paremini mõistma.

10. Kõnepidamise oskus tõstab sind ülejäänud tööjõu seast esile

Ülal juba kirjutasime sellest, kuidas 90% inimestest erinevates olukordades kõnelemist väldivad…ning veel rohkemad püüavad hoida kõrvale päris avalikest etteastumistest. Omades aga kindlust ja oskusi publiku ees seista eristab sind täielikult muust tööjõust. See võib tuua sulle järjekordse edutamise või hoida sind koondamislainest puutumata.

11. Esinemisoskus aitab sul enda ümber toetajaid koondada

Kõne läbi viimiseks inimeste ette tõustes võid ligi tõmmata sarnaselt mõtlejaid. Seth Godin nimetab seda hõimu moodustamiseks ja ma leian, et see on suurepärane kontseptsioon.
Lisapõhjus, mis avalikku esinemist veelgi enam tähtsustab – kui soovid olla juht, siis pead oskama suhelda. Esinemisoskus on heale juhile ääretult oluline. Inimesed järgivad neid, kes suudavad inspireerida ja kes oma ideid hästi edasi annavad. Kui sa ei oska oma hõimuga suhelda, siis ei saa sinust head juhti.