Arvutiekspert Hal Linico korraldas võistluse, võrdlemaks kahe aastakümne taguste lauaarvutite ja moodsate kompuutrite töökiirust. Võistlejateks valiti 1986. aasta Mac Plus ja verivärske AMD kahetuumaline PC. Kõlab uskumatult, kuid võitjaks tuli 21 aasta vanune arvuti. Kokku lasti arvutitel täita 17 ülesannet ning mõõdeti stopperiga, kui palju aega iga ülesande täitmiseks kulub. Jõuproov oli tasavägine, kuid lõpuks oli eakas Mac kiirem üheksal ja AMD Dual Core PC kaheksal juhul.

Ülesanneteks ei olnud pildifailide töötlemine, videote vaatamine ega 3D modelleerimine. Prooviti töid, mida teeb keskmine kontorirott iga päev kella 9-st 17-ni. See on kirjutamine ja tekstitöötlemine, Word ja Excel. Nii pidid mõlemad arvutid käivitama tekstitöötlusprogrammi Word, avama ja salvestama Wordi dokumendi, tegema Wordis kopeerimist ja asetamist ehk copy-paste’i, lehekülge üles ja alla kerima, sõna leidma ja sõnu kokku lugema. Enam-vähem samu asju prooviti ka Exceliga. Kasutati Microsofti tooteid, vastavalt siis 2007. aastast ja 1980-ndate lõpust.

Kõige suurem vahe tekkis arvuti käivitamise katsel ehk selles, kui palju aega kulub hetkest, mil kasutaja vajutab nupule Power, kuni hetkeni, mil ekraanil on kasutamisvalmis töölaud. Mac sai hakkama 11 sekundiga, AMD PC-l kulus 63 sekundit. Kui oleks võrreldud operatsioonisüsteemi installeerimiseks kulutatavat aega, siis võinuks vahe olla veelgi suurem. 21-aastane lauaarvuti sai oma operatsioonisüsteemi installitud ühe minutiga, moodsal lauaarvutil kulub Windows XP Pro pealepanemiseks umbes üks tund.

Millised on järeldused? Kohe alguses tegi Linico selgeks, et ta ei taha ellu äratada igivana vaidlust teemal, kas Mac või PC. Suure tõenäosusega oleks ka 21 aasta vanune PC samade ülesannete puhul võitnud uut

PC-d. Eesmärgiks ei olnud ka AMD halvustamine. Tegemist on kvaliteetse uusarvutiga. Pole mingit kahtlust, et tehniliste näitajate poolest edestab see Mac Plusi sadu ja tuhandeid kordi. Paljude tööde puhul, millega kõnealune AMD lahedalt toime tuleks, oleks vana Mac lootusetult kokku jooksnud.

Võistlesid arvutisüsteemid

Mõnedki kriitikud on viidanud, et tegelikult polegi korrektne nimetada seda võistlust kahe arvuti vaheliseks. Täpsem oleks öelda, et võistlesid kaks operatsioonisüsteemi. Konkreetselt siis System 6.0.8 ja Windows XP Professional. System 6.0.8 nõuab arvutilt 1 Mb kõvakettaruumi, Windows XP  juba 1,5 Gb ning moodne Windows Vista lausa 15 Gb. Vahe ulatub tuhandete kordadeni.

Lõpuks, kas võib öelda, et 1986. aasta Mac Plus on kiirem või võimsam kui moodne arvuti? Ilmselt mitte. Tehnoloogiline areng on ikkagi olnud tohutu. Küll aga võib küsida kasutusmugavuse järele: milline progress, kui üldse, on toimunud sel alal? Linico väidab, et tarkvarafirmad on koormanud meie arvutid üle tohututes kogustes uute koodidega, mis tihti on ebavajalikud, ning lõppkokkuvõttes neutraliseerib see suure hulga tehnoloogilist arengut. Kui vaadata põhifunktsioone, mida kümned miljonid kontoritöötajad iga päev täidavad, võib tõesti öelda, et efektiivsuses ja produktiivsuses 21 aastaga toimunud areng võrdub nulliga. Ümmarguse nulliga.