Kolmekümne neljast trahvi maksma pidavast ettevõttest on 21 selle vaidlustanud ja põllumajandusministeeriumi kohtusse kaevanud. Suure tõenäosusega rohkem vaidlustusi ei lisandu, sest nende esitamise tähtaeg on möödas, kirjutab Eesti Päevaleht.

Oma õiguste eest võitlevad kohtu kaudu mitmed nimekad toiduainetööstuse ettevõtted, teiste hulgas Ösel Foods, Linda Nektar, Maag, Bumiller, Altromax, Teskatel, Hadleri Toidulisandid jpt.

Näiteks Linda Nektarilt nõutakse 310 000 krooni üleliigse õunakontsentraadi varu eest, mis oli firma laos 1. mai 2004 seisuga. Ka tunnistati üleliigseks firma paarikümne tonnine suhkruvaru, mis tuleb nüüd enne suve töödelda või Euroopa Liidust välja toimetada.

Ösel Foodsilt nõutakse üleliigse mahla laovaru eest ligi 200 000 krooni, mis ettevõtte hinnangul oli tootmiseks vajalik. Kohtu poole on pöördunud ka suuremaid suhkru importööre Antomin, kellelt nõutakse sadakonna kilo üleliigse riisivaru eest 400 000 krooni trahvi.

Trahvi kaela saanud ettevõtjate hinnangul oli nende laos normaalne tootmiseks vajalik laovaru ning selle trahvi nõudmine on ebaõiglane.