Analüütikute hinnangul on Venemaale tuleval aastal suurimaks riskiks madalam nafta hind, kuna riik ei ole valmis järgmiseks naftaturu šokiks. 27 analüütiku hulgas läbi viidud küsitluse kohaselt on teisteks tuleva aasta ohtudeks geopoliitiline olukord ja rubla.

„Kui nafta hind kukub madalamale ja jääb sellisele tasemele pikaks ajaks, kasvavad eelarve ja finantssüsteemi riskid oluliselt,“ ütles Promsvjazbanki analüütik Sergei Narkevitš.

Kuigi Londonis maksab nafta 45 dollari kandis barrelist, võib keskmisest soojem talv lüüa kütteõli nõudlust nii kõvasti, et see võib kukutada nafta hinna 20 dollarile, kirjutasid Goldman Sachsi analüütikud 18. novembri kuupäeva kandvas analüüsis.

„Madalam nafta hind on Vene majanduse võtmeriskiks, seda vaatamata 2015. aastal šokiga kohandumisele,“ ütles Raiffeisen Bank Internationali ökonomist Andreas Schwabe. „Sellest riskist võivad tuleneda odavam rubla ning kõrgema inflatsiooni ja eelarveprobleemide uued lained.“

Hiljutine Türgi poolt Vene sõjalennuki hävitamine on muutnud geopoliitilisi riske suuremaks, mis pani investorid müüma Vene varasid.

Järgmise 12-kuu jooksul võib Venemaa majandus saada tuge EL sanktsioonide vähendamisest, arvas 56% küsitletud analüütikutest. Eelmise küsitluse ajal augustis arvas sama 34% küsitletutest. 20% arvates hakkab USA järgmisel aastal piiranguid vähendama, kuid 3 kuu eest arvas sama 3% küsitletutest.

„Venemaa majandus hakkab kasvama ainult sanktsioonideta,“ ütles Berenberg Banki ökonomist Wolf-Fabian Hungerland. „Vaatamata ajaloolise sula võimalusele Venemaa ja Lääne vahel ei pruugi see aset leida, mis tähendaks sanktsioonide pikendamist.“

Venemaa on õppinud elama 40 dollarise barrelihinna lähedase naftaga, ütles Venemaa aserahandusminister Maksim Oreškin 25. novembril. Tema sõnul võib vaid 30 dollarit maksev nafta viia edasise olukorra halvenemiseni. Keskpank tegi stressitesti, millest selgus, et 40 dollariline nafta hind aastatel 2016-2018 tooks kaasa tuleval aastal 5% või suurema majanduslanguse ning 7-9% inflatsiooni. Venemaa keskpanga hinnangul tõstaks see inflatsiooni ja finantsstabiilsuse riske.

Keskpanga prognoosi kohaselt langev Venemaa majandus tänavu 3,9-4,4%. Kui nafta hind jääb 50 dollarile, siis tuleval aastal langeb majandus kuni 1%.