Kinnisvaraärimehe Abram Beinensoni nimi võib avalikkusele olla tundmatu, kuid maksu- ja tolliametile on ta peavalu valmistanud juba ligi kümme aastat. Aga ka vastupidi: Ärilehega kohtudes ütleb 58-aastane Beinenson, et aastate pikkune maksuameti uurimise all olek ja kohtuprotsessid on tekitanud talle südameprobleeme ja muid tõsiseid haigusi. See on esimene kord, kui Beinenson on nõus ajakirjandusele oma lugu ehk, nagu ta ise ütleb, tegelikku tõde rääkima. Kui ainult keegi teda päriselt kuulaks. Eraisikuna on ta riigi silmis üks Eesti suuremaid tulumaksuvõlglasi: maksuameti nn TOP-is asub ta 3,2 miljoni euro suuruse võlasummaga teisel kohal. Olgu öeldud, et esikoha lõi Beinensonilt üle suurejoonelise rahapesuga tegelenud ja kriminaalkorras süüdi mõistetud Boriss Šipunov, kelle tulu- ja käibemaksuvõlg ulatub 6,3 miljoni euroni.

Beinenson on hea näide sellest, kuidas maksuameti käed võivad olla väga piiratud haardeulatusega. Isegi siis, kui amet on tõendanud keerukat maksuskeemi kohtus, mis MTA-le õiguse andis. Nimelt on ärimees põhimõtteliselt varatu. Ta teenib enda sõnul miinimumpalka ja keeldub kategooriliselt end milleski süüdi tunnistamast. Tänaseks on ta lõpetanud ka miljonivõla 520 euro kaupa kuus tagasimaksmise, sest tema majanduslik olukord (320-eurone kuusissetulek) ei võimalda kohtutäituriga kokkulepitud maksegraafikust kinni pidada. Kuid ka 500 euro kaupa tasumine tähendaks, et Beinensoni eluajal saab amet maksuvõlast tagasi pelgalt sümboolse osa. Lihtne arvutus näitab, et sellises tempos võtaks terve summa maksmine ligi 527 aastat. Veel eelmise aasta kevadel nõudis Beinenson kohtu kaudu, et ta saaks võlga maksta 100 eurot kuus, aga kohus sellise naljategemisega ei nõustunud.

Maksuameti ametnikud nendivad, et ärimehel on alati olnud väga head nõuandjad, kelle abiga on koostatud maksudest hoidumise skeem ja jõutud end õigeks ajaks varatuks teha. Maksuotsuse jõustudes polnud Beinensonilt enam midagi võtta, tehingute tagasipööramiseks oli aeg ammu ümber. „Ta võõrandas erinevaid kinnistuid aastatel 2004–2009. Aastatel 2010–2012 müüs ta paadi, treileri ja osakud kahes äriühingus. Kõigist nendest tehingutest ning nüüd ka võla maksmise lõpetamisest on näha, et võlgnik on kõike muud kui koostööaldis ja lugupidav seaduste täitmise suhtes,” kirjeldab MTA tulude osakonna juhtivspetsialist Karmen Rist. „Praegu ei jäägi meil muud üle, kui talle lihtsalt ebamugavust valmistada.”