„Kui nafta hind kukub 40 dollarile ja kõigub 40-45 dollari vahemikus, võib see muuta olukorda valuutaturul ja siis peatab tõenäoliselt keskpank intressi alandamise,“ ütles Kremli majandusnõunik Andrei Belousov Bloombergile. Kõige suurem üllatus on see, et Belousovi sõnum ei tule üllatusena.

Kuigi keskpank alandas augusti algul intressimäära juba viiendat korda sel aastal, oli viimane intressikärbe oodatust väiksem. Põhjuseks olid nõrgem rubla ja madalam nafta hind. Pank korjas pressiteatest välja fraasi „valmis jätkama intressi alandamist“, mis viitab keskpanga potentsiaalsele strateegia muutusele.

Juba siis rääkisid analüütikud, et keskpank vaatab nüüd tähelepanelikumalt rubla liikumisi.

„Keskpankurid ei keskendu enam intressimäära alandamisele,“ ütles Capital Economicsi analüütik Liza Ermolenko. „Tõenäoliselt määravad tulevasi intressiotsuseid valuutakursi liikumised.“

Siiski ei tähenda intressi langetamise peatamine kerget valikut, kuna Venemaa majanduse olukord on kehv.

„Teisest küljest majanduslangus ja ekstreemselt kitsad laenuolud räägivad madalamate intresside kasuks,“ jätkas Ermolenko. „Kuid rubla järsu kukkumise aegu rahapoliitika õgvendamine võib põhjustada täiendavat rubla langust, luues inflatsiooniriski ja finantsstabiilsuse riski.“

Esmaspäeval langes rubla dollari vastu 6-kuu madalamale tasemele. Venemaa põhilise ekspordiartikli nafta hind (Brenti sort) liikus 48,59 dollaril, olles veidi kõrgemal 2015. aasta 45,19 dollarilisest põhjast.