Soome ehitajate ametiühingu Rovaniemi osakonna liikmed korraldavad reedel tekkinud olukorra tõttu protestiks Skanska tegevuse vastu tööseisaku, kirjutab Helsingin Sanomat.

Vasakliidu parlamendisaadik Esko-Juhani Tennilä on esitanud Skanska tegevuse kohta järelepärimise. Tennilä arvates on sobimatu, et riiklikule objektile värvatakse odavtööjõudu. Seetõttu peaks ehituse tellija sekkuma.

„Skanska maksab eestlastele Soome palgaleppe järgset palka, kuigi töölised on Eesti tütarettevõtte Skanska EMV teenistuses,” ütles Skanska Põhja-Soome piirkonna juhataja Sakari Jämsä.

Skanska ei ole oma töötajatele Haltiki ehitusobjekti kohta informatsiooni jaganud.

„Sügisel käis Rovaniemis kaks eestlast abis, sest ehitus oli graafikust maha jäämas. Pärast tuli nende töö üle teha, sest katuseliistud pragunesid,” rääkis Skanska Rovaniemi piirkonna ametiühingu usaldusmees Pasi Heikkilä.

YLE Lapi raadiole antud intervjuus põhjendas Skanska juht Juha Hetemäki eestlaste objektile toomist ehituse üleandmise lühikese, vaid neljakuulise tähtajaga. Hetemäki sõnul ei ole Lapimaal piisavalt sobivat tööjõudu.

„Skanska juhtkonna põhjendused ei kannata päevavalgust, sest objektile oleks Lapimaalt saadaval professionaale. See on esimene kord, kui suur üleriiklik ehitusettevõte üritab tuua nii suurt hulka välismaist tööjõudu Lapimaale,” ütles Soome ehitajate ametiühingu Lapimaa piirkonna juht Heimo Lahtela.

Lahtela on kuulnud, et Helsingi ehitusobjektidel võib eestlaste palka vähendada ja kõiki töötunde ei märgita üles. Eestlasi on ka tööandjate poolt hirmutatud. Lahtela kardab, et selline must äri levib ka Lapimaale.

„Kui riik elavdab majandust laenurahaga, tähendab see kindlasti seda, et selle raha eest antakse tööd Soome töölistele. Ei ole ju ometi eesmärgiks, et majanduse elavdamiseks mõeldud raha voolab alltöövõtjate kaudu kahtlaste välismaiste firmade omanike taskutesse,” arvas Lahtela.

Soomes töötavate välismaa ehitajate arv on hinnanguliselt 30 000. Samal ajal on Soomes umbes 14 000 töötut ehitajat.

Eestlaste Soome tungimise taga on Eesti majanduslangus, mis on peatanud ehitustegevuse Eestis pea täielikult.