Maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juhataja Egon Veermäe sõnul on suurimad rikkumised, mis kontrollimiste käigus ilmnesid, endiselt olnud seotud ettevõtete poolt fiktiivsete arvete kajastamisega, teatas amet.

“Jätkuvalt on hea maksukontrollide tabavus, mis ulatub 80 protsendini,” rääkis Veermäe. “Samuti tuleb ära märkida kõrget protsenti kohtumenetluses, mis ulatub 85%-ni,” lisas Veermäe.

Käibemaksupettuste vastases võitluses on maksuhaldur lisaks võitluses arveveski teenuse kasutajatega, tuvastanud 2008.aasta 9 kuuga ca 500 juhtumit, mil isikud soovisid saada käibemaksukohustuslaste registrisse eesmärgita tegeleda ettevõtlusega. Registrist kustutati üle 3800 isiku, kes ei tegelenud ettevõtlusega.

Ümbrikupalga vastases võitluses viis maksuamet 2008. aasta 9 kuuga läbi nii kontrolle ennetavaid tegevusi kui ka kontrolle. Ennetavate tegevustena on kõrge ümbrikupalga riskiga ettevõtetele saadetud märgukirjad, milles informeeriti neid töötajatele tehtud väljamaksete madalast konkurentsivõimest võrreldes piirkonna ja tegevusala keskmistega, mis võib viidata töötajatele mitteametlike väljamaksete tegemisele.

Märgukirjade saatmise puhul on tegemist olulise meetmega kontrollitegevuses ning mitteametlike palkade maksmise tõkestamisel. Maksude tasumist parandas pärast teavitamist 46% kirjasaajatest.

Ümbrikupalga vastases võitluses on tulemusi andvateks ennetavateks tegevusteks Veermäe sõnul olnud ka erinevad vaatlused suveüritustel, ehitusobjektidel ja turgudel. “Mitmete vaatluste tulemusena on ettevõtted vabatahtlikult parandanud oma maksukäitumist ning paljud isikud on seejärel registreerinud end vabatahtlikult füüsilisest isikust ettevõtjaks,” selgitas Veermäe. Veermäe sõnul on kahjuks siiski isikuid, kes vabatahtlikult ei ole oma käitumist parandanud ja on suunatud kontrolli.

2008. aasta neljandas kvartalis on maksuhalduril plaanis suurendada kontrolle kütusevaldkonnas, samuti jätkuvad kontrollitegevused arveveskite teenuste kasutamise ja ümbrikupalga maksmise tõkestamiseks.