1. Kas tead, kes annab kõige mõistlikumate tingimustega laenu?

Kui raha on vaja kiiresti, siis on mõistagi viimane mõte peas kümne erineva laenuandja tingimuste läbilehitsemine. Siinkohal tulevad appi Financer.com'i laenuvõrdlused – sulle on reastatud Eesti laenuandjad, nende intressid, makseperioodid ja kõik, mida peaksid teadma. Vahel võib ühe ja teise laenuandja vaheline laenukulukus erineda lausa kümneid kui mitte sadu eurosid. Seega, enne kui hakkad laenu võtma, võrdle korralikult laenuandjaid.

2. Kas laenuvõtmine on ainus lahendus?

On olukordi, kus laenuvõtmine ei pruugi olla sugugi kõige parem lahendus. Ehk saaksid soovitud eseme hankida sõbralt või pereliikmelt? Või saaksid midagi vana maha müüa ja osta saadud raha eest uue toote? Ehk oleks hoopis võimalik säästa? Ära torma kohe laenama, vaid mõtle esmalt põhjalikult, kas ühtegi teist võimalust ei ole.

3. Kas laenusumma otstarve on pikaajaline?

Laenata ei tohiks kunagi igapäevakulutusteks või pidutsemiseks. Laenu võtmisel peaksid esmalt mõtlema, kas laenusumma eesmärk õigustab end ära ka pikemas perspektiivis. Seda eriti siis, kui kavatsed võtta suurema laenu.

4. Kas laenuandja võimaldab maksepuhkust?

Laenamisel tuleks mõelda kõige mustemale stsenaariumile. Mis siis, kui ei saa laenu tagasi maksta? Veendu esmalt, et laenuandja pakub sulle potentsiaalselt sobivaid tagasimaksevõimalusi.

5. Kas kõik lepingupunktid on arusaadavad?

Lepingute lugemine on tüütu ja igav, aga see on samm, mida ei tohiks mitte mingil juhul vahele jätta. Loe enne lepingu allkirjastamist kõiki punkte korralikult ning kui miski pole selgesti arusaadav, küsi kindlasti nõu laenuandjalt.

Jaga
Kommentaarid