Hea pakend aitab toitu kaitsta — toit püsib loomulikul teel kauem värske

Tavaliselt hakkab toit halvenema kokkupuutel õhu, valguse ja temperatuurimuudatustega. Kõige paremini kaitseb toitu väliskeskkonna mõjude eest kartongpakend. Esiteks ei lase see valgust läbi. Teiseks on kartongpakend hermeetiliselt suletud ja pakendil on mitmekordne õhku mitteläbilaskev kiht. Lisaks toimub pakendi täitmine suletud ja steriilses keskkonnas, mis kaitseb erinevate mikroorganismide sattumise eest toitu. Neil põhjustel pakub kartongpakend toidule paremat kaitset kui klaas- või plastpakend.

Olete ehk märganud, et kartongpakendis toidu, nt apelsinimahla, säilitamisperiood kinnise pakendi puhul võib olla kuni üks aasta. See on võimalik tänu ettevõtte Tetra Pak leiutatud aseptilisele kartongpakendile ja vastavale toidu pakendamise tehnoloogiale. Enne toidu pakendamist steriilsesse pakendisse kiirkuumutatakse seda keemiseni, et vältida mikroorganismide arenemist, samal ajal säilitades väärtuslikud toitained ja vitamiinid. See protsess sarnaneb kodusele mahla konserveerimisele. Erinevus on siiski selles, et aseptiline pakend võimaldab toidul kauem värskena püsida, seda säilitusaineid lisamata või külmkapis säilitamiseta.

Hea pakend on sobilik erinevateks vajadusteks

Kas teadsite, et me viskame ära ligi kolmandiku koju ostetavast toidust? Vähendades vähehaaval koguseid on võimalus säästa raha, kuid ka mittetaastuvaid loodusressursse ja vähendada kliimamõjude negatiivseid nähte. Kõige lihtsam viis selleks on valida mugav ja erinevaid vajadusi arvesse võttev pakend. Väike pakend on sobiv toidu kaasa ostmiseks, suur pakend on sobilik peredele või koosviibimisteks. Kui te ostate toitu ainult endale, mõelge, kas väiksest pakendist ehk piisab.

Head pakendit on mugav kasutada ja säilitada

Näiteks, kui pakendit ei saa pärast avamist uuesti sulgeda, siis on suurem oht, et toit või jook läheb halvaks ning seda ei tarbita enne äraviskamist lõpuni. Seetõttu on viimastel aastatel saanud väga populaarseks keeratavate korkidega joogipakendid. Korgid tagavad toote lihtsa kasutamise ning need on keskkonnasäästlikud, kuna neid saab taaskasutusse võtta. Veel on tänu uutele tehnoloogilistele protsessidele võimalik toota korke nafta asemel suhkruroost.

Hea pakend on keskkonnasäästlik

Kõige keskkonnasäästlikum on kartongpakend, kuna seda saadakse looduslikult taastuvatest ressurssidest — puidust. See materjal on looduses taastuv, erinevalt klaasist ja plastist, mida valmistatakse mittetaastuvatest materjalidest. Seega, kui te näete joogipakendil märgist FSC® (Forest Stewardship Council™ ehk Metsahoolduse Nõukogu), siis teadke, et seda pakendit valides toetate metsade säilitamist tulevaste põlvede jaoks.

Hea pakend on taaskasutamiseks sorteeritav

Kartongpakenditest toodetakse ringlussevõtu korral salvrätikuid või pappkaste. Seepärast sorteeri joogipakendeid taaskasutamiseks! Eemalda kork (olemasolu korral), loputa pakendit toidujäätmete eemaldamiseks, ava pakendi nurgad ja voldi pakend kokku. Sorteeritud joogipakendid tuleb viia segapakendite konteinerisse. Tooteid ostes mõtle ka homsele!

Jaga
Kommentaarid