Rubla on kokku kukkumas, inflatsioon rallimas ja Venemaa keskpank kulutamas riigi välisvaluutareserve, vähendades võimekust oma valuutat „püsti hoida“.

Heitkem pilk mõnedele graafikutele, mis näitavad, kui suurtes valudes Venemaa majandus viskleb.

1. Nafta hind on kukkunud kümne aasta madalaimale tasemele. See on aeglustuva maailmamajanduse ja ületootmise tulemus. Pärast OPECi hiljutist otsust jätkab nafta hind praegusel kursil.

2. See on Venemaa jaoks halb uudis. Nafta on Venemaa suurima ekspordiartikkel ja välisvaluuta allikas. SKP on kahanemas ja riigi majandusminister kuulutab majanduslangust.

3. Tunduvalt lähemas tulevikus terendab aga rubla kokku kukkumine, mis on juba alanud. Rubla väärtus dollari suhtes on vabalanguses. Sel esmaspäeval näiteks kukkus rubla 6 protsenti, mis on suurim kukkumine alates 1998. aastast.

4. Paralleelselt on inflatsioon rallimas, mis teeb murelikuks Venemaa keskpanga. Kui asi jõuab selleni, et riik otsustab inflatsiooni ohjamiseks sekkuda, siis see vaid kahjustab niigi nõrka majandust.

5. Samal ajal vaatab Venemaa keskpank murelikult pealt, kuidas riigi valuutareservid haihtuvad.

6. Ja kuidas läheb börsil? Sõltub sellest, kust poolt vaadata. Rubla poolt vaadatuna näeb Vene MICEX indeks päris kena välja. Kui vaadata hindu dollarites, on lood pea sama kehvad nagu eelmise majanduskriisi ajal.

Graafikuid saab suuremas mõõdus vaadata Bloombergist.