Business Insider reastas üles seitse suhteliselt tavapärast asja, mida Ameerika keskklass on harjunud endale lubama. Kuna aga keskklass on paarikümne aastaga jõuliselt laienenud, siis kuuluvad sinna nii valge- kui sinikraed - ka need, kel on rahalised toimetulekuraskused.

Kui kunagi oli USA suurim tööandja General Motors, mis maksis oma töötajatele 50 dollarit tunnis (arvestatuna tänase raha väärtusega), siis tänane suurim värbaja on poekett Wal Mart, mis maksab töötajatele kõigest 8 dollarit tunnis.

Kuigi lugu keskendub ameeriklaste sissetulekutele ja nende vajakajäämistele, on probleemid tuttavad ka paljudele eestlastele.

Puhkused

Puhkus on tänasele keskklassile lisaväljaminek, mida saab endale lubada vaid millegi muu arvelt. Näiteks ühe USA uuringu järgi, jättis 54% inimestest ostmata või lükkas edasi kallimate asjade (nt elektroonika) ostmise, et saaks endale puhkusele minekut lubada.

Uus auto

Aina vähem keskmise sissetulekuga inimesi saab endale lubada uue auto ostu, mille hinnaks arvestatakse keskmiselt 30 000 dollarit.

Laenude tagasimaksmine

Rohkem kui 160 miljonil ameeriklasel on krediitkaart ja igal majapidamisel, kus krediitkaarti kasutatakse, on selle keskmine võlg 15 000 dollarit. Aga lisaks veel õppelaenud, kodulaenud... Võlad kasvavad kiiremini kui sissetulekud.

Säästud hädaolukordade jaoks

Enamikel keskklassi inimestel pole näiteks kuue kuu rahavaru, et saada hakkama haiguse või töökaotuse korral. Uuringu kohaselt on USA-s vaid ühel majapidamisel neljast vastavad säästud ja nendel majapidamistel on ka keskklassi kõrgema otsa sissetulekud.

Säästud pensionipõlveks

On ammu teada tõde, et praegu ilma säästudeta pensionile jäämine on suhteliselt riskantne ja riigipension ei kata inimeste põhivajadusi. Nii ka USA-s. Kui osad lihtsalt lükkavad pensioniks säästmist edasi, siis paljudel ei jää sissetulekust nii palju üle, et pikaks ajaks ette säästa. Ligi 20% pensionieelikutest pole sääste ning neist 59% teeb see murelikuks. 

Arstiabi

Hiljutine USA-s läbiviidud uuring jõudis šokeerivale järeldusele, et ca 66% majapidamistest on pidanud valima - kas maksta söögi või arstiabiteenuste eest. 31% neist ütles, et sellise dilemma ees seistakse iga kuu.

Hambaravi

Ühel neljast inimesest vanuses 20 kuni 64 on väljaravimata hambaprobleemid, sest hambaarstil käiku lükatakse selle kulukuse tõttu edasi. Väga paljudel  USA-s pole ka hambaravikindlustust ning neil kel on, võib see kallimate tööde puhul katta vaid 50% koguhinnast.