Inimarengu aruande kohaselt ei ole näiteks töökoha saamine tänu töötaja enda konkurentsivõimele kuigi kaalukas argument ei Eestis ega ka välismaal töö saamise puhul. Konkurentsivõime tähendab kõnealusel juhul seda, et töötajale pakuti paremat töökohta või töö saamine tähendas ettevõtlusega alustamist.

"Võib öelda, et enamik välismaale tööle suundunud on kasutanud tööle saamiseks sotsiaalseid võrgustikke ehk siis saanud oma töö tutvuste kaudu, Soome puhul näiteks üle 70% seal tööle asunutest. Mitmesuguste vahendajate või otsekontaktide kasutamine mängis välismaal töö saamiseks märksa väiksemat rolli kui Eestis," kirjutab Siim Krusell statistikaametist.

Selle aasta Inimarengu aruande põhilisi tunnussõnu on lõksu metafoor - keskmise palga lõks, heaoluriigi lõks, klaaslae lõks, vaesuse lõks,kõrghariduse lõks, rutiinide lõks jne. "Võib jääda mulje,
nagu koosnekski Eesti sotsiaalne ruum meid kõikjal ümbritsevaist ning just meie tarvis üles seatud lõksudest. Tegelikkuses kirjeldab enamus nimetatud lõksudest aga üht ja sedasama nähtust – sotsiaalse süsteemi tagasiside nõrkust," kirjeldas EIA kokkuvõttes Raivo Vetik.