Raudtee erastanud Baltic Rail Service (BRS) küsib oma 66-protsendise osaluse eest kolm miljardit krooni. Ise omandas BRS 2001. aastal aktsiad miljardi krooni eest, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Tegemist on erastatud ettevõtte tagasimüügiga, tuleks vaadata, kuidas on erastamislepingut täidetud, ja teha sellest omad järeldused,” ütles Luukas. Lisaks tuleb tema hinnangul määrata BRSi osaluse õiglane turuväärtus. “Siin tuleb arvestada ettevõtte tegelikku väärtust, laenukoormust ja muid faktoreid.”

Luukas oli raudtee erastamise ajal erastamiskonkursil kolmandaks tulnud Raudtee Erastamise Rahva ASi (RER) üks juhtfiguuridest. Praegu ta osaluse omandamise vastu huvi ei tunne. “Ettevõtte erastamine tervikuna, nagu tol ajal tehti, ei paku mulle huvi. See on läbinisti vale erastamisskeem: infrastruktuur peab jääma riigile ning seonduv veoteenus erakätesse,” ütles Luukas.

Tema sõnul juhiti omal ajal erastamisskeemi puudustele ka peaminister Mart Laari tähelepanu. “Täna peaks riik ühel või teisel moel taas raudtee omandama ning seejärel ettevõtte kaheks firmaks restruktureerima,” märkis Luukas, kelle sõnul peavad BRS ja riik kiiresti kokkuleppele jõudma.

Järgmise nädala algul annab majandusministeeriumis moodustatud komisjon oma hinnangu, kas ja mis tingimustel võiks kõne alla tulla BRS-i osaluse tagasi ostmine.