Hisense tehas toodab Hiinas televiisoreid. Täna on ettevõte suure osa oma tegevusest kolinud Aafrikasse. Aastaga on sealsed töötajad kõvasti arenenud, tootes juba samasuguse kiirusega nagu ülinobedad hiinlased. Vahe on veel selles, et kui Lõuna-Aafrika Vabariigi Cape Townis oleva tehase üks töötaja tegeleb samal ajal ühe tootega, siis Hiinas suudab üks mees teha samal ajal kaht toodet.

„Samm-sammult, küll me selleni jõuame," ütles ettevõtte Lähis-Ida ja Aafrika tiiva juht Jerry Liu.

Hiinas kasvavad palgad ning seetõttu kolivad ettevõtted oma tootmist üha enam Aafrikasse palgates ka kohalikke inimesi. Küsimus on, kas Aafrika madalapalgalised töötajad suudavad olla sama produktiivsed kui hiinlased. Paljud arvavad, et see on võimalik.

Hiina autotootja China FAW Group ehitab praegu tehast Lõuna-Aafrikasse, sealsesse tööstus-mekasse Port Elizabethi. Seal hakatakse tootma veoautosid ja väikeseid tarbesõidukeid. Jalatsivalmistaja Huajian Group plaanib aga Etioopiasse investeerida 2 miljardit dollarit. Siin valmiks ettevõttest Euroopasse ja Põhja-Ameerikasse eksporditav kaup. Ugandas toodavad Hiina firmad aga näiteks terasest torusid ning tekstiili.

Maailmapanga andmetel on Etioopia tehasetöölise palk täna ligi 25% madalam kui Hiinas sama töö tegija oma. See vahe on aga suurenemas ja nii arvatakse, et lähimatel aastatel läheb Hiinast ära 85 miljonit tehastega seotud töökohta.

Aafrika on Aasia jaoks huvitav ka seetõttu, et just siin asuvad riigid, kus majandus üha kiiremas tempos kasvab. Siinsed riigid vähendavad üha enam sõltuvust maavaradest.

Samas on piirkonna tõsiseks murekohaks taristu väga kehv seis või lausa puudumine. Lisaks ka väga erineva haridustasemega ja võimekusega töötajad.

Viimasele probleemile on Hiina ettevõtted seni vastanud sellega, et saadavad Aafrikasse hiinlasi. Eelmisel aastal rändas mustale mandrile 214 534 hiina töölist, see on ¼ kõigist välismaale saadetud töölistest.

Aafriklased ei suhtu aga Hiina ettevõtetesse hästi. Hiljutisest uuringust tuli välja, et vaid 19% küsitletutest oli hiinlaste värbamispoliitika ja töökultuuriga rahul. Mõnedes piirkondades ei leia Hiinlased aga üldse töölisi.

Näiteks Angoolasse ja Zimbabwesse on hiinlased pidanud viima oma töötajaid ka kõige lihtsamate tööde peale - kiviladujad ning autojuhid. Etioopias on aga töötajad kurtnud, et Hiina ülemused on nende labidad pooleks saaginud, et töötajad ei saaks nendele nõjatudes puhata ning omavahel pikki vestlusi pidada. Zambia kaevandustes on Hiina bossid väidetavalt tukkuvatele töötajatele külma vett kaela visanud, et need üles ärkaks. Nii räägivad kaevurid ise.

Loe artikli täispikka teksti The Wall Street Journalist.