Detsembris vahetasid pealinnas omanikku 985 korterit ja 116 miljonit eurot, näitab Center Kinnisvara värske korterituru-ülevaade.

Seda on 131 korterit ja 30 miljonit eurot enam kui novembris. Nii kasvas tehinguaktiivsus ainsa kuuga 14% ja käive viiendiku võrra.

Keskmine tehinguhind ulatus 118 000 euroni, mis ületab novembrikuist keskmist tehinguhinda ligi 20 000 euro võrra.

„Sarnast hüpet nägime ka varasematel aastatel, sest inimesed üritavad aastavahetuseks koduvahetustega ühele poole saada," selgitas Center Kinnisvara juhataja Christian Ayrer. "Ka kinnisvaraarendajad pakuvad aasta lõpul palju soodustusi, näiteks tasuta köögimööblit, et lõppev aasta raamatupidamises võimalikult hea välja näeks."

Kõige aktiivsem kauplemine käis detsembris kesklinnas, kus 224 tehingus kerkis keskmine ruutmeetrihind rekordilise 2600 euroni.

2017. aastal kallinesid Tallinna korterid järjekindlalt, ruutmeetrihind tõusis aastaga keskmiselt 200 euro võrra, jõudes lõpuks 1950 euroni.

Ayreri kinnitusel toetab hinnatõusu ka inimeste reaalne jõukuse kasv - viimaste aastatega on palju laene tagasi makstud ja hoiustel seisab rekordiline kogus raha.

"Eraisikute kontodel seisab praegu ligi seitse miljardit eurot," rõhutas Ayrer. "Kuigi sellele üritavad näppe taha saada paljud, on enamiku inimeste jaoks investeering kodusse ja elamistingimustesse kõige enesestmõistetavam. Kindlustunde paranemine toob kinnisvaraturule ka selle raha, mis varem ootas nö paremate aegade saabumist."

Center Kinnisvara avaldab iga kuu esimeses pooles Tallinna korterituru kuuülevaate. Algandmed pärinevad maa-ameti andmebaasist.