Pagaritoodete grupi võitjaks osutus AS Leiburi Kodu seeria, mis koosneb rukkileivast, saiast ja sepikust. Eesti parim lihatoode 2001 on AS Talleggi maitsestatud jahutatud broileripraad "Küpsetamiseks valmis". Parim kalatoode 2001 on AS Dagotari kulinaartoode heringafilee tükid majoneesi-peedikastmes, kondiitritoodete grupis tuli võitjaks kompvek Maiuspala uues - 40grammises - pakendis ASit Kalev, rääkis ETAle konkursi hindamiskomisjoni sekretär Tiina Veisserik.

Täna hinnatud toidugruppidest lähevad parima ekspordipotentsiaaliga toiduaine nimetusele edasi kandideerima karamelliplombiir Ice Dream Tallinna Külmhoone ASit ja praetud hakklihatoode grillvorstike AS Talleggilt.

Tänavu esmakordselt selgitatakse konkursil ka kõige tervislikum toiduaine. Täna hinnatutest lähevad sellele tiitlile edasi võistlema AS Fazeri seeria Homne, mis koosneb leivast, saiast ja kuklist; seeria Haps ja seeria kergeid lihatooted Rakvere Lihakombinaadilt. Rakvere Kerge seeria koosneb kolmest alaseeriast: viilutatud keeduvorstid, viinerid ja sardellid ning viilutatud keedusingid.

Hapupiimajookide seeria Haps koosneb kolmest tootest: vaarika-, metsmarja- ja metsmaasikajook.

Komisjon märkis täna ära veel AS Filee Lihatööstuse keeduvorsti singi-s^ampinjonilõige ja Tallinna Külmhoone jäätise Villi jõhvikaplombiir jõhvikamoosi ja jogurtiglasuuriga.

Veisserik lisas, et piimatoodete grupis oli võistlemas üheksa toodet kolmelt ettevõttelt, lihatooteid oli 10 nimetust kolmelt ettevõttelt, kalatooteid kolm nimetust ühelt ettevõttelt, pagaritooteid 10 nimetust kahelt ettevõttelt, kondiitritooteid neli nimetust ühelt ettevõttelt.

Homme selguvad ülejäänud nelja toidugrupi parimad. Toidugruppide parimate seast valitakse välja Eesti parim toiduaine 2001, mis kuulutatakse välja toidutööstuse päeval 24. oktoobril nagu ka Eesti parim jook 2001, parim ekspordipotentsiaaliga toode 2001 ja kõige tervislikum toode 2001. Eesti Toiduainetööstuse Liit ja Tallinna Tehnikaülikooli toiduinstituut korraldavad Eesti parima toiduaine konkurssi juba kaheksandat korda.

Konkursil saavad tänavu osaleda Eestis tegutsevate toiduainetööstuste poolt tööstuslikud toodetud toiduained, mis on turule toodud ajavahemikus juulist 1999 kuni juulini 2001.

Eelmisel aastal tunnistati Eesti parimaks toiduaineks AS Werol Tehaste Olivia toiduõli. Teine koht omistati ASi Grüne Fee Eesti maitseroheliste seeriale ja kolmas koht AS Talleggi jahutatud pidupäevarullidele küpsetuskotis.

Seitsme eelnenud aasta jooksul on 91 ettevõtet esitanud konkursile kokku 627 toodet.

Konkursi eesmärk on tutvustada tarbijale ja kaubandusele kodumaiseid uusi toiduaineid ning nende tootjaid, innustada tööstust tootearendusel kvaliteedi ja konkurentsivõime tõstmiseks nii Eesti toiduturul kui ekspordis.

Samuti soovivad konkursi korraldajad kujundada soodsat suhtumist kodumaisesse toiduainetööstusesse ja toitu.