Eile valiti Eesti parimaks toiduaineks õlitehase Werol taimeõli Olivia, parima Eesti joogi tiitli sai Liviko viin Viru Valge Special Anniversary.

Werol Tehased juhatuse esimees Raul Kastan loodab tänu parima toiduaine tiitli saamisele firma turuosa kahekordistada. "Praegu on meie osa turul kakskümmend protsenti ja neljakümneni võiks see külll minna," ütles Kastan.

Eelmisel aastal võitnud Mulgi Meieri kohupiimakreemi käive kasvas peale tiitli saamist neli korda.

"Meie toodame rapsist õli kuumpressimistehnoloogia abil, mujal maailmas kasutatakse aga sageli keemilist töötlemist," ütles Kastan. Pressimise abil tehtud õli on tervislikum, märkis ta.

Liviko peadirektor Udo Themas kinnitas, et parima joogi tiitli saanud viina Special Anniversary müügitulemused kasvavad tiitli tõttu kindlasti. "Kogemus on olemas, varem on meie dzhinn võitnud parima tiitli," märkis ta.

"Special Anniversary on tehtud väga puhtast ja kvaliteetsest importpiiritusest," ütles Themas. "See annab viinale hea puhta ja pehme maitse," lisas ta.

Parim toiduaine valiti eri tootegruppide võitjate seast. Lõppvoorus võistlesid koos näiteks Liviko viin ja Gefiluse keefir.

"Me ei võrrelnud siiski salatit viinaga, vaid võrdlesime toiduainete keskmist kvaliteeti," kinnitas zhüriis osalenud Tallinna Tehnikaülikooli Toiduainete Instituudi professor Raivo Vokk.

Kui võtta aluseks viinade keskmine kvaliteet ja vaadata, kui palju ja mille poolest näiteks Special Anniversary on parem kui teised viinad, saab saadud tulemust võrrelda teiste toote-gruppide analoogiliste tulemustega, selgitas Vokk.

Konkursil jäid teisele kohale firma Grüne Fee maitserohelised ja potisalatid, kolmandaks Tall-eggi jahutatud pidupäevarullid küpsetuskarbis. Suurima ekspordipotentsiaaliga tooteks valiti Liviko liköör Vana Tallinn.

Aasta parimaks piimatooteks valiti Laeva meierei Gefilus keefir, parimaks lihatooteks Talleggi jahutatud pidupäevarullid küpsetuskarbis, parimaks pagaritooteks Fazeri Pööripäevaleib ning parimaks kondiitritooteks Kalevi glasuuritud martsipanibatoon.

Parim toiduaine

Parim toiduaine selgitati seitsmendat aastat.

* 1994: Võideks, AS Põlva Piim

* 1995: Virsikujogurt, Tallinna Piimatööstuse AS

* 1996: Karamellijäätis Jäälill, Tallinna Külmhoone AS

* 1997: töödeldud tükiliha Rüütliroog, AS Adavere Lihatööstus

* 1998: Maitsestamata jogurt, Tallinna Piimatööstuse AS

* 1999: Aprikoosi kohupiimadessert ja Maasika kohupiimadessert, AS Mulgi Meieri

* 2000: taimeõli Olivia, Werol Tehased

SAMAL TEEMAL

Täna algab toidumess

Täna algas Tallinnas rahvusvaheline toidumess, kus osalevad 300 frimat, neist üle poole on Eesti toiduainetetööstused.

"Mess on mõeldud rohkem toiduainekspertidele, enamik külastajatest tulevad kutsetega," ütles messi korraldava firma Profexpo tegevdirektor Tiit Sarv.

Eile lõppenud Eesti Parima Toiduaine konkurss ei ole Toidumessiga seotud, kuigi varasematel aastatel on võitjad selgunud just toidumessil. "Kahjuks on niimoodi välja kukkunud jah, oleme muidu koostööd pakkunud küll," märkis Sarv. "Samas oskame meie muidugi rohkem ikka messe korraldada, mitte võistlusi," lisas ta.

Tavaliselt on Eesti Parima Toiduaine tulemused ka messil väljas, sellel aastal neid Sarve sõnul ei ole. Kristjan Jõevere