Eesti kaupluste odavaimat, kilepakendis piima, mille liitrihind vahepeal külapoodides suisa 15 kroonini küündis, saab praegu mõnest poest kätte juba 4 krooni ja 90 sendiga.

Nii madalaks on tihedas konkurentsis teiste kettidega Kadrina ja Tamsalu poes hinna surunud Grossi kauplus. Tamsalus on sellega kaasa läinud ka Maxima, müües piima sama hinnaga. Veel aasta tagasi pidi tarbija mõlemas kaubandusketis liitri kilepiima eest maksma üle üheksa krooni.

„Maksame ise peale: ostame sisse kuuega ja müüme 4.90-ga. Peame ju kuidagi kliendid konkurendi käest endale saama,” avas Grossi kauplusteketi omanik Oleg Gross hinnakujunduse tagamaid.

Siiski märkis ta, et piima ületootmise tõttu alla tulnud hind hakkab nõrgemate tootjate kadumise järel ilmselt taas tõusma. „Pärast 27. aprilli hakatakse veiseid tapamajadesse viima,” ennustas Gross. Nimelt peab karja pidama vähemalt 27. aprillini, et PRIA sel aastal loomakasvatustoetust maksaks.

Kaupmees maksab peale

Maag Piimatööstuse müügidirektor Karin Orr peab hinnalanguse põhjuseks nii toorpiima üleküllust kui ka seda, et meedias tehakse kaupluste hinnavõrdlusi.

„Piima ei saa lattu jätta. Et eksport on pärsitud, oleme sunnitud odavamalt müüma,” oli Orr nõutu. „Inimesed vaatavad hinda ja kaubandusketid hakkavad amokki jooksma, kaasates sellesse ka ettevõtted.”

Ometi arvab piimatööstusettevõtte esindaja, et hinnal langusruumi õieti pole. Temagi usub piimakarja vähendamisse, misjärel hind tõusuteele pöörab. Orr ennustab, et aasta või pooleteise pärast on piim kolm korda kallim.

Põllumeeste keskliidu andmeil maksavad ettevõtted karjapidajaile liitri toorpiima eest praegu umbes kolm krooni. Et laod on piimapulbrit ja võid täis, võib juhtuda, et tööstusettevõtetelt saadav hind jääb juba aprillis kahe krooni kanti.

„Arvestades, et see piim on toodetud mullu ostetud sööda abil, siis tuleksid tootjad omadega välja neljakroonise hinnaga. Kui makstakse kaks krooni, läheb pool varasematest kuludest kahjumisse,” rääkis keskliidu juht Üllas Hunt.

Tema sõnul on olukorras süüdi piimatööstusettevõtted, kes ei suuda eksporti hoida. „Ei ole need turud nii väga langenud midagi,” arvas Hunt.

Konkurents langetab hinda

•• Kuigi peale Oleg Grossi ükski teine kett alla omahinna müümisest ei räägi, on hinnalangus kaupmeeste meelest tingitud pigem omavahelisest konkurentsist kui tootmishindade vähenemisest.

•• „Praegu suuri muudatusi piima hinnas enam ei ennustaks, sest piima hinna odavnemisel mängib peamist rolli jaekaupluste konkurents ja mitte tootmise odavamaks muutumine,” sõnas Rimide ja Säästumarketite turundus- ja kommunikatsioonijuht Evelin Mägioja.

•• Rimides ja Säästumarketites maksab odavaim liitrine kilepiim 5.70. Sama hinnaga pakub enamikus kauplustes piima ka Maxima kett. Selveri kauplustes tuleb liitri eest välja käia 5.90.

•• Hinna edasist langust siiski ei nähta. „Tootja peab ka ellu jääma,” arvas Maxima kaubandusketi esindaja Erkki Erilaid. „Hind kasvas eelmisel aastal nii kõrgele, sest piimapulbrit oli väga hea hinnaga võimalik eksportida. Mina ei näe praegu, et maailmamajandus sel aastal taastuks ja jälle hinna üles viiks.”