Mured maailma krediiditurgudel ning ärevad signaalid Eesti majanduse oodatust kiiremast jahtumisest on kaasa toonud aga selle, et veebruari alguses saavutatud tasemed on tänaseni vallutamata ning detsembri alguseks oli Tallinna börsi indeks tippudest juba üle 30% madalamal.

Tallinna börsi jaoks ebameeldivalt sai käesoleval aastal kokku kaks tegurit, mille koosmõju siinset turgu viimastel kuudel halastamatult madalamale on pressinud.

Esiteks, kõrvutades analüütikute arvamusi Eesti majanduse tuleviku kohta, torkab silma prognooside päris lai amplituud (alates imepehmest kuni väga raske maandumiseni). Teiseks on USA-st alguse saanud probleemid krediiditurul mõnevõrra vähendanud investorite riskihimu.

Eeltoodud tegureid kombineerides jõuame situatsioonini, kus Eestiga seotud riskid on kasvanud, samas kui investorid on riskikoormat pigem vähendamas.

Mõlema teguri puhul ei toimu paranemist üle öö, mistõttu prognoosime mõnevõrra keerulisemate aegade jätkumist Tallinna börsil ka järgnevateks kuudeks.

Järgmise aasta teise poole osas oleme aga optimistlikumalt meelestatud ning kokkuvõttes ootame siiski positiivse tootlusega aastat.