“Paistab, et mõni aasta tagasi tekkinud vaimustus täpselt südaööl lühisõnumeid saata on möödumas: juba eelmisel aastal jaotus sõnumite koormus uusaastaööl ajaliselt palju ühtlasemalt kui varasematel aastatel,” ütles EMT avalike suhete juht Kaja Pino BNS-ile.

Pino sõnul suurendas EMT jõuluajaks lühisõnumikeskuse mahtu ning sama tehakse ka uusaastaööks. “Ajutiste ülekoormustega tuleks aga uusaastaööl siiski arvestada, eriti kui viibitakse rahvarohkes kohas,” nentis ta.

Tele 2 turundusjuht Toomas Tiiveli sõnul on vana-aastaõhtu alati olnud selline aeg, kui kõikidel operaatoritel võib tekkida ajutist ülekoormust. “Põhjus selles, et võrgu koormus kasvab sel hetkel 4-5-kordseks ja ükskõik kui palju ka vabasse ressurssi investeeritud ei ole, saab see mingil konkreetsel hetkel täis,” selgitas ta.

Tiivel lisas, et samas ei esine ülekoormust kõikjal, vaid eelkõige rahvarohkemates kohtades.

Jõulude aeg möödus Tiiveli sõnul Tele 2-l hästi, sõnumite liiklus kasvas jõululaupäeval võrreldes tavapärasega üle nelja korra. “Inimesed saadavad aktiivselt jõulutervitusi lühisõnumina ja esimest korda oli sel aastal võimalik saata ka värviline pildi ja heliga jõulutervitus MMS-i näol,” lisas ta.

Radiolinja pressiesindaja Tarmo Riisenbergi sõnul on kõik ettevalmistused võrguliikluse normaalseks toimimiseks tehtud. “On teada, et iga aasta viimasel päeval sõnumite ja kõnede arv tõuseb,” rääkis ta. “Kuigi kogemus ütleb, et kesköö ajal siiski kipuvad võrgud umbe minema, usun, et see aeg on väga lühike.”

Mobiilsideoperaatorid meenutavad ühtlasi, et kui inimestel on vaja helistada hädaabinumbrile 112 ja võrk on üle koormatud, tuleb eemaldada telefonist SIM-kaart, et telefon leiaks vaba kanali kõigist piirkonnas toimivatest mobiilsidevõrkudest.

Mullu saatsid Eesti mobiilsideoperaatorite kliendid aastavahetusel ja samuti ka jõulude ajal tavalisest kuus korda enam lühisõnumeid.